Rezultate remarcabile ale studentilor clujeni la un prestigios concurs in domeniul ingineriei autovehiculelor
Data: 1-15 decembrie 2017 2017
La Universitatea din Piteşti s-a desfășurat recent evenimentul The International Congress of Automotive and Transport Engineering, Mobility Engineering and Environment - CAR 2017. Manifestarea a avut loc sub patronajul Societăţii Inginerilor de Automobile din România - SIAR, cu sprijinul universităţilor care derulează studii superioare de licenţă şi masterat în domeniul ingineriei autovehiculelor, precum şi cu aportul agenţilor economici de profil. Misiunea asumată de această competiţie este de a continua tradiţia şcolii de ingineri de autovehicule în pregătirea viitorilor specialişti în domeniu și de a promova, în rândul tinerilor studenţi, dorinţa de a realiza performanţă în studierea disciplinelor specifice domeniului ingineriei autovehiculelor.
Congresul Internațional CAR, ajuns în acest an la ediția a 11-a, face parte din seria de evenimente științifice anuale organizate în mod succesiv de diferite universități din România, cu preocupări în ingineria autovehiculelor (Universitatea Transilvania din Brașov - CONAT Congress, Universitatea Politehnica din București - ESFA Congress, Universitatea din Pitești - CAR Congress, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - AMMA Congress, Universitatea din Craiova - SMAT Congress, Universitatea Politehnica Timișoara - MVT Congress).
Ediția din acest an a Congresului Internațional CAR s-a concentrat pe tematica Ingineria mobilității și mediu. Ca și alte evenimente științifice organizate sub egida SIAR, CAR 2017 a contribuit la: relevarea de oportunități privind actualizarea abilităților și cunoștințelor prin participarea la sesiuni tehnice focalizate; obținerea de informații despre industria automobilelor, despre rețeaua cu potențiali noi parteneri, clienți și furnizori; vizualizarea celor mai recente produse și servicii ale tehnologiei în expoziția comercială organizată.
(Pag.6_CAR 2017.jpg)
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a participat cu următoarele lucrări științifice (titlurile traduse din limba engleză): ● Evaluarea influenței presiunii în anvelope asupra forțelor laterale care apar între anvelope și drum (Nicolae Cordoș, Adrian Todoruț, Istvan Barabaș); ● Cercetare utilizând metode avansate de inginerie privind eliminarea deșeurilor auto în unitatea specializată de transport rutier și transport din Cluj-Napoca (Adela Ioana Borzan, Doru Laurean Băldean); ● Contribuții în dezvoltarea metodelor de inginerie avansată pentru cercetarea N.V.H. în condiții de funcționare Porsche Cayman la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (Doru Laurean Băldean, Bogdan Ovidiu Varga, Dan Moldovanu, Levente Botond Kocsis, Adela Ioana Borzan); ● Contribuția dezvoltării unor metode avansate de inginerie în studiul interdisciplinar al inelului pistonului de la motorul Ford cu aprindere prin scânteie (Ioan Aurel Cherecheș, Adela Ioana Borzan, Doru Laurean Băldean); ● Aplicarea metodelor avansate de inginerie în studierea unui eveniment de trafic rutier între un camion cu 12 roți și un mic turism într-o intersecție locală din Cluj-Napoca (Adela Ioana Borzan, Doru Laurean Băldean); ● Studiul emisiilor pentru un motor cu aprindere prin comprimare alimentat cu un amestec de DME și motorină (Bogdan Jurchiș, Nicolae Burnete, Călin Doru Iclodean, Nicolae Vlad Burnete); ● Influența injecției pilot diesel cu etanșarea etanolului - o analiză numerică (Nicolae Vlad Burnete, Nicolae Burnete, Bogdan Jurchiș, Călin Doru Iclodean).
În cadrul Congresului Internațional CAR 2017 a avut loc etapa finală a Concursului Naţional Studenţesc de Inginerie a Autovehiculelor Profesor universitar inginer Constantin Ghiulai, Secţiunea Dinamica autovehiculelor, ediția a IV-a. În etapa finală/naţională a actualei ediții au ajuns 25 de studenți de la 10 universităţi: Universitatea Transilvania din Braşov, Universitatea din Craiova, Universitatea Ovidius din Constanţa, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Universitatea din Piteşti, Academia Tehnică Militară din București, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea Tehnică a Moldovei - Chişinău şi Universitatea Agrară de Stat din Moldova - Chișinău.
(Pag.6_CAR 2017_2.jpg)
Studenţii de la specializarea Autovehicule rutiere din cadrul Departamentului Autovehicule rutiere și transporturi al Facultății de Mecanică (echipă coordonată de conf. dr. ing. Adrian Todoruț, directorul Departamentului) au reprezentat Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca la această ediție și au obținut rezultate excepţionale: Premiul I la secțiunea pe echipe - Buidin Thomas Imre Cyrille, Fildan Răzvan Adrian, Florea Răzvan Daniel; Premiul I la individual - Buidin Thomas Imre Cyrille şi Premiul III la individual - Fildan Răzvan Adrian. Reamintim că echipa de studenți de la specializarea Autovehicule rutiere s-a remarcat prin rezultate de excepție și la edițiile anterioare (despre care Univers ingineresc a informat cititorii, la momentele respective).
Prof. univ. em. dr. ing. Mircea Bejan