AGIR, participare prestigioasa la expozitia DEMO METAL 2019
Data: 1-15 decembrie 2019
La Brașov s-a desfăşurat recent, la Lux Divina, Expoziția DEMO METAL, ediția 2019, organizată de Tehnic Media Grup. Ca și în anii trecuți, în cadrul acestei expoziții a avut amenajat un stand și Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR).
Anul acesta, manifestarea s-a desfășurat sub deviza SMART FACTORY (V2). Acesta este un spațiu în care viitorul fabricației își face loc în procesele de producție curente: mașini și echipamente, roboți și automatizări, hardware și software într-un proiect de inițiere, funcțional (simulând situații reale) demonstrând în timp real beneficiile soluțiilor propuse industriei. SMART FACTORY oferă posibilitatea educării și deschiderii pieței din România pentru soluțiile IoT prin contactul direct cu acestea. Companiile care s-au alăturat acestui demers (toate participante la DEMO METAL 2019) sunt: GreenBau Tehnologie, Kaeser Compresoare, Mitutoyo, ABB România, Bosch Rexroth, Italia Instruments. La această ediție au participat 65 de companii, mari branduri internaționale și importante firme locale. În cadrul expoziției a fost organizat un forum cu tema Tranziția către Industry 4.0. La acesta au avut intervenții: Sorin Poteraș - directorul general al Schaeffler România, Cristian Popescu - director general Stabilus România, Mihaela Forgaciu - manager executiv Preh România, Adrian Sandu - secretarul general al ACAROM, Florin Moloșit - directorul general al IFM Electronic România, Ferry Grinberg - directorul general al GreenBau Technologie, Werner Braun - directorul general al Caditec, Leonard Rizoiu - manager partner IeoHR, Ionuț Țața - directorul general al Iceberg & Digital Innovation Hub Leader. Fiecare intervenție a fost axată pe o temă de mare actualitate, cum ar fi: Digital Factory, Smart Factory - Digitalizare, Noua E-voluție digitală, Diminuarea costurilor de producție prin optimizarea smart, Best practice în formarea profesională pentru Industry 4.0 etc. Prezentările s-au bucurat de o audiență numeroasă și interesată de temele abordate. Din sfera educației, au participat la manifestare: Universitatea Transilvania din Brașov, Școala Profesională Germană Kronstadt, LEARNEX - Centrul Educațional de Excelență, CERC TIMIȘOARA - Centrul Regional de Competențe și Dezvoltare a Furnizorilor în Sectorul Automotive etc. De o atenție aparte s-a bucurat standul Bluestreamline, Universitatea Transilvania din Brașov, care a prezentat căteva modele de mașini Formula Student cu care s-a participat la mai multe curse pe circuite de Formula 1: Silverstone, Catalunya, Varono etc.
De o deosebită atenție s-au bucurat roboții umanoizi cu inteligență artificială de la ADVANCED ROBOTICS, din Elveția, prezentați prin CADITEC AUTOAMTION. Aceștia sunt destinați automatizării, promovării și vânzarii de produse sau servicii, precum și strângerii de informații în studii de cercetare. Robotul poate fi avatarul brandului companiei în domenii precum retail, servicii, HoReCa, evenimente, divertisment, educație sau protecție, capabil să interacționeze cu vizitatorii, pentru a le da explicații în legatură cu expoziția și a le face fotografii eliberate pe loc sau transmise pe e-mail. Alte tipuri de roboți, în special roboți tip braț uman, au prezentat ABB România (a expus un robot cu două brațe cu câte 7 grade de mobilitate), Alutec Systems, Multitech Robital Industrial Supplier, Trierodata, ceea ce a arătat interesul crescut pentru echipamentele robotice și aplicațiile din ce în ce mai variate în care sunt folosite acestea.
Tot cu prilejul acestei expoziții, organizatorii au difuzat participanților și vizitatorilor cel mai recent număr (5 din 2019) din revista T&T - Tehnică și Tehnologie. Este de remarcat calitatea deosebită a revistei, articolele deosebit de interesante între care se poate găsi și cel intitulat Clasificarea structurală a robo-ților industriali seriali (prima parte) al prof. dr. ing. Ionel Starețu, din cadrul Sucursalei AGIR Brașov. Articolul prezintă într-o manieră accesibilă elementele necesare înțelegerii structurii roboților seriali, domeniu în care școala de robotică de la Universitatea Transilvania din Brașov a avut contribuții importante recunoscute pe plan național și internațional, de mare actualitate în prezent, când roboții tip braț uman au luat o amploare foarte mare și au performanțe din ce în ce mai bune.
Referitor la participarea AGIR la această expoziție, putem menționa că s-a amenajat standul astfel încât să se prezinte sugestiv activitatea Asociaţiei, tradiția și principalele obiective și facilități oferite de AGIR pentru sprijinirea inginerilor și activităților de profil. S-au distribuit vizitatorilor pliantul de prezentare a AGIR și mai multe numere din bilunarul Univers ingineresc. Standul s-a bucurat de atenție și mai mulți vizitatori și-au manifestat interesul de a deveni membri ai Asociaţiei, iar mai multe companii intenționează să analizeze oportunitatea de a deveni membri susținători.
La expoziție, pe parcursul celor patru zile, au fost numeroşi vizitatori: ingineri și alți specialiști în industria prelucrătoare, elevi și studenți de la Universitatea Transilvania din Brașov, din alte centre universitare precum București, Cluj-Napoca, Baia Mare.
Expoziția în ansamblu a acoperit o arie importantă a industriei prelucrătoare de înaltă performanță, s-a bucurat de un real interes și a creat premisele unei noi ediții de succes anul viitor. Mai multe informații despre această ediție, despre cele anterioare sau despre cele care urmează puteți găsi la adresa www.demometal.ro.