Noi aparitii la editura AGIR
Data: 1-15 decembrie 2019
Bazele tehnice și economice ale piețelor de energie electrică
Autori: Virgil Mușatescu, Nicolae Golovanov, Virgil Dumbravă,George Cristian Lăzăroiu, Marius Aurelian Nicolae
Editura AGIR, București, 2019, 17×24 cm, legată, ISBN 978-973-720-774-6, 348 pag., 42 lei/ex.
La sediul central al AGIR a fost lansată recent lucrarea Bazele tehnice și economice ale piețelor de energie electrică. Prefața a fost scrisă de Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România.
Dacă în regim reglementat toate prețurile sunt stabilite de organisme guvernamentale, în regim dereglementat reglementatorul stabilește numai tarife pentru transport și distribuție (care reprezintă un monopol natural), în timp ce producerea și furnizarea sunt considerate segmente concurențiale și prețurile sunt stabilite de piață, pe bază de cerere și ofertă.
Lucrarea prezintă în detaliu, dar în mod unitar, cele trei aspecte fundamentale ale pieței de energie electrică, și anume: bazele tehnice, bazele economice, precum și elemente juridice. Prima parte a lucrării, care tratează bazele economice ale piețelor de energie electrică, este compusă din opt capitole care descriu în detaliu diferitele aspecte ale acestora plecând de la elemente economice de bază și până la disparitățile acestor piețe și viitorul acestora. În partea a doua, compusă din şase capitole, se descriu bazele tehnice ale piețelor. Se trec în revistă variatele moduri de producere a energiei electrice (capitolul 9), caracteristicile sistemului electroenenergetic (capitolul 10) și se descriu piețele de energie electrică din România. Partea a treia, compusă din patru capitole, tratează elemente juridice specifice acestor piețe. Se prezintă aspecte introductive (capitolul 13), Dreptul UE în sectorul energiei electrice (capitolul 14), aspecte legislative specifice pieței din România (capitolul 15) și concurența pe această piață (capitolul 16). Cartea se încheie cu două anexe care tratează aspecte legate de eficiența energetică și transferul energiei electrice prin linii de transport și distribuție. Fiecare subcapitol conține o bibliografie referitoare la subiectul abordat.
Prezentarea lucrării a fost făcută de prof. dr. ing. Virgil Mușatescu coordonatorul proiectului. Despre partea de elaborare tehnică a cărții a vorbit dr. ing. Ioan Ganea, directorul Editurii AGIR. Au mai luat cuvântul dr. ing. Gheorghe Indre, membru al CNR - CME, prof. dr. ing. Nicolae Vasile, Ovidiu Țuțuianu, prof. dr. ing. Mircea Eremia. Vorbitorii au apreciat conținutul lucrării și au adus completări legate de istoria, prezentul și viitorul pieței de energie electrică din România.