Prof. univ. em. dr. ing. DHC Nicolae Golovanov, la 80 de ani
Data: 1-15 decembrie 2019
Când se vorbește despre o asemenea vârstă la o persoană obișnuită, ne gândim la un/o pensionar/ă care - după zeci de ani de muncă intensă - merită să își trăiască o viață liniștită, mai retrasă, de odihnă binemeritată. Fără îndoială, nu este cazul profesorului Golovanov! El rămâne aceeași persoană activă, deschisă noului, simpatică, implicată în numeroase proiecte, de un profesionalism exemplar, entuziast în fața diverselor provocări pe care i le pune viața în fața sa (sau propria fire cercetătoare).
Este bine de amintit traseul profesional al profesorului Golovanov pentru a avea o imagine, chiar sumară, a amploarei activității sale de-a lungul celor circa 60 de ani de profesorat. Trecut prin toate treptele didactice în Facultatea de Energetică, dar și în cea de Electrotehnică, a Facultății de Învățământ Tehnic în limbi străine și a Catedrei UNESCO a Universității Politehnica din București, obținând titlul de profesor emerit, avându-l și pe acela de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice a Moldovei, membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România, unde este în prezent președintele Secției Electrotehnică și Energetică și fiind - timp de 30 de ani - conducător de doctorat pentru zeci de doctoranzi, dr. ing. Nicolae Golovanov este recunoscut ca întemeietor de școală și personalitate de referință a energeticii românești.
Nu puțini dintre conducătorii marilor societăți comerciale din sectorul producerii, transportului și distribuției energiei electrice din țara noastră se pot lăuda că i-au fost studenți, masteranzi sau doctoranzi.
La toate aceste realizări trebuie adăugate eforturile deosebite depuse - cu cele mai bune rezultate - de ajutorare a altor instituții de învățământ superior din România și din Republica Moldova. A scris tratate tehnice în limba română și a predat în această limbă atunci când era cea mai mare nevoie de acest lucru la Universitatea Tehnică a Moldovei și a participat prin lucrări originale la conferințele organizate de această instituție de învățământ superior, dar și de Institutul de Energetică al Academiei din această țară. A fost coorganizator de sesiuni speciale la conferințe interne și internaționale (forumul regional din Europa de Sud-Est FOREN, respectiv Zilele Academice ale ASTR), iar ca editor al revistelor de specialitate din domeniu, este redactor al publicațiilor: Mesagerul energetic, Energetica, Buletinul UPB și Energetica Moldovei.
Mai important, însă, decât profesionistul, și mai interesant, este omul Nicolae Golovanov. Dacă m-ar întreba cineva care ar fi caracteristica sa mai pregnantă aș găsi nu una, ci un mănunchi: inteligența, seriozitatea, modestia, bunătatea și - inevitabil pentru un spirit superior - umorul molcom și așezat. Indiferent unde vorbește sau cu cine discută, știe să găsească o vorbă de duh sau o povestioară uneori moralizatoare adecvată situației respective. Dacă cineva dintre cei cunoscuți are nevoie de sprijin, știe și vrea să-i sară în ajutor.
Există la japonezi o filozofie caracteristică persoanelor de o anumită vârstă, numită în limba lor ikigai, supranumită și „arta de a fi tânăr și la bătrânețe" sau - mai plastic - „fericirea de a fi mereu ocupat". Niponii consideră că toată lumea are un ikigai, o motivație de a trăi frumos, un raison d etre. Unii și l-au descoperit și sunt conștienți de ikigai-ul lor, alții îl au înăuntrul lor, dar încă îl mai caută. Cred din toată inima că exemplificarea acestui concept japonez de viață lungă o găsim la profesorul Golovanov, căruia îi urez multă sănătate și mulți ani la fel de plini și fructuoși.
La mulți ani, drag și stimat prieten!