Emisiile de gaze cu efect de sera din UE au inregistrat, in 2019, cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani
Data: 1-15 decembrie 2020
Comisia Europeană (CE) a adoptat, zilele trecute, Raportul intermediar privind politicile climatice ale UE, publicat anual, care prezintă progresele înregistrate de UE în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în 2019, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar. „În UE-27, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 3,7% de la un an la altul, în timp ce PIB-ul a crescut cu 1,5%. În prezent, nivelurile emisiilor sunt cu 24% mai reduse față de nivelurile din 1990", se menţionează în comunicat.
Potrivit documentului, emisiile care fac obiectul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au înregistrat cea mai mare reducere în 2019, scăzând cu 9,1%, respectiv cu aproximativ 152 de milioane de tone de dioxid de carbon echivalent, față de 2018. Această diminuare s-a datorat mai ales sectorului energiei electrice, în care emisiile au scăzut cu aproape 15%, în principal ca urmare a înlocuirii producției de energie electrică pe bază de cărbune cu producția de energie electrică din surse regenerabile și pe bază de gaze naturale. Emisiile din sectorul industrial au scăzut cu aproape 2%. Emisiile verificate generate de aviație, care acoperă în prezent doar zborurile din Spațiul Economic European, au continuat să crească modest față de 2018, respectiv cu 1%, adică cu aproximativ 0,7 milioane de tone de dioxid de carbon echivalent. Emisiile nereglementate de EU ETS, cum ar fi cele generate de sectoarele industriale care nu fac obiectul ETS, de transporturi, clădiri, agricultură și deșeuri, nu au înregistrat nicio schimbare semnificativă față de nivelurile din 2018.
Cheltuielile UE pentru politicile climatice, finanțarea tehnologiilor verzi, implementarea de noi soluții și cooperarea internațională au crescut în 2019 și vor înregistra o nouă creștere în contextul redresării Europei în urma pandemiei de COVID-19.
Conform autorilor raportului, veniturile din licitațiile din cadrul sistemului EU ETS reprezintă o sursă din ce în ce mai importantă de finanțare a combaterii schimbărilor climatice. Între 2012 (anul în care au început licitațiile în cadrul EU ETS) și jumătatea anului 2020, statele membre, Regatul Unit și țările SEE au încasat în urma licitațiilor venituri totale de peste 57 de miliarde euro, peste jumătate din această sumă fiind generată numai în 2018 și 2019. În 2019, veniturile totale din licitații au depășit 14,1 miliarde euro. Din acest total, o pondere de 77% va fi utilizată în scopuri legate de climă și energie, cu 7 puncte procentuale mai mult decât cota de 70% raportată în 2018.
Raportul intermediar privind politicile climatice, intitulat Către o Europă neutră din punct de vedere climatic, descrie progresele înregistrate de UE și de statele sale membre în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, furnizând totodată informații privind evoluțiile recente din cadrul politicii UE în domeniul climei. Raportul este elaborat de Direcția Generală Politici Climatice din cadrul CE pe baza datelor transmise de statele membre.