CERCETARI AVANSATE IN TEHNOLOGIA CAPTARII CO2
Data: 16-31 decembrie 2007
Rolul nefast al emisiilor de CO2 asupra mediului, generate de industrie si mijloacele de transport terestru, aerian si pe oceanul planetar, a alarmat omenirea incepand cu a doua jumatate a secolului al XX-lea. Astfel, oamenii de stiinta au inceput lupta cu CO2 prin cercetare si prin inlocuirea combustibililor fosili care emit CO2. In paralel cercetarile au fost indreptate spre metode tehnologice de captare a CO2 din atmosfera terestra.
Una dintre principalele metode de captare a bioxidului de carbon este filtrarea, care se face la nivelul molecular, cu ajutorul unor membrane produse de firme specializate, insa aceasta se aplica cu dificultate la centralele producatoare de energie care functioneaza in prezent. Exista numeroase proiecte pentru depozitarea CO2 in minele de carbuni sau de sare abandonate, in axele anticlinale ale zacamintelor de petrol cu grad ridicat de epuizare si proiecte de transport. De asemenea, se preconizeaza metode de utilizare sau reciclare a CO2, de exemplu, ca materie prima in industria chimica unde in prezent isi gaseste intrebuintare numai 0,1% din totalul emisiilor.
Mai multe tehnologii sunt testate in statiile pilot din Germania, SUA, Norvegia, Suedia, Franta si sunt in curs de elaborare alte proiecte care vor fi cunoscute specialistilor in curand.
Firma Alstom si-a concentrat activitatea pe captarea CO2 emis de centralele electrice care utilizeaza combustibili fosili, prin tehnologiile de postcombustie si oxi-combustie. Aceste tehnologii trebuie sa corespunda la conditiile de functionare a centralelor existente si a celor care se vor construi in numar mare, in special cele care vor utiliza carbuni, pentru a face fata consumurilor care cresc continuu odata cu eruptia demografica.
Tehnologia postcombustie este cea mai avansata si se adapteaza fara greutati la centralele electrice care functioneaza cu carbuni, gaze sau cu ciclu combinat. Rezultatele recente ale cercetarilor confirma ca aceasta metoda poate indeparta pana la 90% CO2 din gazele de ardere. Metoda consta in separarea CO2 din gazele de ardere utilizand ca solvent amoniacul racit.
Metoda oxi-combustie se refera la arderea combustibililor solizi in oxigen in loc de aer, produsele rezultate fiind H2O si CO2, usor de captat la sfarsitul procesului. O limitare – care va fi inlaturata prin cercetare – consta in faptul ca se consuma cantitati mari de oxigen, care in prezent se realizeaza cu costuri importante. Aceasta metoda poate fi adaptata.
Metoda precombustie reprezinta o cale luata in considerare de specialisti pentru reducerea CO2. Aceasta consta in gazeificarea unui combustibil bogat in carbon, carbune sau derivati petrolieri, intr-un gaz sintetic format din monoxid de carbon si hidrogen. Acest proces se realizeaza in mai multe etape de transformare si purificare pentru a se trece intr-un gaz care poate fi transformat intr-un ciclu combinat. Acest procedeu necesita investitii importante.
Firma Alstom a semnat sase contracte cu companii de electricitate pentru a realiza instalatii pilot de captare a CO2, utilizand metodele prezentate, astfel: pentru metoda postcombustie cu Electric Power Research Institute (EPRI), SUA, o centrala de 5 MWt (carbune); cu EON Suedia, o centrala demonstrativa de 5 MWt; pentru Electric Power (AEP) SUA, o unitate de validare a produsului de 30 MWt, urmand proiectarea si punerea in functiune a unei centrale comerciale de pana la 200 MW; o unitate de 40 MWt pentru Statoil din Norvegia; pentru metoda de oxi-combustie s-au semnat contracte cu Total din Franta si Vattenfall din Germania. Continuand cercetarile pentru solutii cat mai eficiente de captare a CO2, firma Alstom isi sporeste contributia la imbunatatirea eficientei energetice.
Sursa: Conferinta Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor Energetice – IRE, cu tema Reducerea volumului emisiilor de CO2 din sectorul energiei.