PROFILUL UNUI AN DERUTANT
Data: 16-31 decembrie 2007
Cum este cat se poate de firesc in aceasta perioada de la finalul lui 2007, fiecare isi face bilantul anual, compara rezultatele cu proiectele, cu asteptarile. Aceasta preocupare – care se inscrie in matca normalului – se extinde la nivel national, mai ales ca anul pe care il incheiem a fost legat de mari sperante, in primul rand de cele generate de noul statut international al Romaniei, acela de stat membru, cu drepturi depline, al Uniunii Europene. Or, pentru marea masa a populatiei, acest statut nu prea si-a facut simtita prezenta.
Desigur, nu toate asteptarile au fost realiste, dar fie si numai simplul fapt ca, in acest an, n-am avut acces la cotele de finantare nerambursabila, evaluate la cca 3 – 4 miliarde de euro, arata ca nici macar obiectivele mai lesne de atins n-au fost confirmate de practica vietii noastre economice si sociale. Din pacate, nu este singurul element care provoaca dezamagiri si nelinisti. Daca, bunaoara, ne referim la ceea ce se numeste „cosul zilnic“, constatam, cu mult regret, ca mai toate produsele de baza s-au scumpit, unele dintre ele in ritmuri ametitoare, tinta de inflatie pentru 2007 devenind de-a dreptul iluzorie.
Prin aceste insemnari nu dorim sa conturam un bilant al anului 2007, ci doar sa creionam o anumita caracteristica a acestuia, si anume decalajul care s-a creat intre necesar si posibil. Insusi faptul ca a incetinit cresterea economica, minata si de grave dezechilibre (in special cel din sfera comertului exterior) este cat se poate de concludent pentru masura in care nu s-au fructificat numeroase avantaje comparative si competitive ale tarii noastre. In afara de unii factori care nu pot fi controlati, precum conditiile atmosferice si tensiunile pe pietele internationale, a devenit cat se poate de evident ca restantele isi au explicatia principala in derapajele in materie de politica economica si sociala. Aceste derapaje au fost facilitate de confruntarile politice deosebit de acute din 2007, dar nu isi au unica explicatie in respectiva sfera. Este vorba despre un cronic deficit managerial la scara intregului stat, ceea ce releva si vulnerabilitati de ordin institutional. Formularea de concluzii corecte din tot ce s-a intamplat in 2007 (nu numai lucruri rele) reprezinta o conditie fundamentala pentru progrese reale in 2008. Fie si numai in vederea evitarii situatiilor in care s-au comis erori resimtite de noi toti.