A V-a reuniune plenara a GRUPULUI PENTRU OBSERVATII TERESTRE GEO V
Data: 16-31 decembrie 2008
In zilele de 19 si 20 noiembrie a.c., la Palatul Parlamentului din Bucuresti a avut loc cea de a cincea reuniune plenara “ GEO V “ a Grupului pentru Observatii Terestre (Group of Earth Observations GEO). Evenimentul a fost gazduit de Agentia Spatiala Romina, cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.
Grupul pentru Observatii Terestre coordoneaza eforturile de construire a unui Sistem de sisteme de observatii terestre globale (Global Earth Observations System of Systems GEOSS).
GEO a fost lansat ca raspuns la solicitarile de actiune din partea Summit-ului mondial pentru dezvoltare durabila din 2002 si a grupului G8 al principalelor state industrializate. GEO este un parteneriat voluntar de guverne si organizatii internationale. El ofera un cadru in care acesti parteneri pot dezvolta noi proiecte si isi pot coordona strategiile si investitiile. In noiembrie 2008 grupul includea 76 de guverne si Comisia Europeana. In plus au mai fost recunoscute ca organizatii participante un numar de 56 de organizatii interguvernamentale, internationale sau regionale cu mandat asupra observatiilor terestre sau in domenii conexe.
GEO construieste GEOSS pe baza unui plan pe 10 ani pentru perioada 2005 – 2015. Planul defineste viziunea, scopul, beneficiile asteptate, precum si cele noua asezarii de beneficiu sociale ale sistemului, care sunt: dezastrele, sanatatea, energia, clima, apa, vremea, ecosistemele, agricultura si biodiversitatea. GEOSS conecteaza diversele retele mondiale de monitorizare, instrumente, baze de date, modele si alte instrumente folosite in luarea deciziilor intr-un sistem de sisteme complet coordonat. Pentru realizarea scopurilor sale, GEOSS a creat si lucreaza prin patru comitete care se ocupa de: Arhitectura si date, Stiinta si tehnologie, Interfata cu
utilizatorii si, respectiv, Construirea de capacitati.
Reuniunea de la Bucuresti s-a bucurat de prezenta a circa 300 de oficiali reprezentind guverne si organizatii membre GEO. La deschidere au rostit alocutiuni domnii Anton Anton, ministrul educatiei, cercetarii si tineretului, Marius-Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romine, Zoran Stan, director general adjunct pentru cercetare, Comisia Europeana, Zheng Guoguang, administrator, Administratia meteorologica chineza, Philemon Mjwara, director general, Departamentul de stiinta si tehnologie din Africa de Sud, precum si Mark Myers, director, Geological Survey din Statele Unite.
In cursul lucrarilor, dominate de o puternica atmosfera de lucru concret, la obiect, dupa ce s-au ascultat, analizat si comentat rapoartele diferitelor comitete al grupului, s-au trasat liniile directoare ale planului de activitate a acestora pentru urmatorii trei ani.
Cu ocazia reuniunii a fost facut un anunt de o importanta deosebita: in curind cercetatorii si factorii de decizie din intreaga lume vor avea un acces fara restrictii si gratuit la arhiva Landsat, cea mai completa colectie de imagini satelitare. Aceste imagini colectate timp de aproape patru decenii, combinate cu actualizari continue, vor face posibile interpretarea si anticiparea modificarilor suprafetei terestre cu mult mai multa precizie decit in trecut.