La Cumpana Anilor
Data: 16-31 decembrie 2009
Iata, a mai trecut un an, unul complicat, confuz si, mai ales, contradictoriu sub impactul unui cumul de crize, economica, financiara, sociala si, nu in ultimul rind, politica. Se cuvine deci sa evocam gindul cronicarului care rezista timpului si timpurilor, si anume raportul dintre om si vremuri. De aceea, scrutind viitorul, avem suficiente temeiuri pentru a considera anul care vine drept unul mai greu, mai plin de pericole decit cel pe care il vom incheia in curind.
Avem in vedere, inainte de toate, certitudinea reprezentata de obligatia de a indeplini, integral si la timp, prevederile Acordului stand by cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Se poate discuta despre acest Acord, dar, din moment ce a fost incheiat, nu mai comporta controverse necesitatea de a-l respecta. Prin urmare, stim ca trebuie reduse cheltuielile bugetare, ceea ce inseamna si disponibilizari, diminuarea unor alocari, inclusiv pentru investitii, ceea ce intereseaza foarte mult comunitatea nationala a inginerilor. Însa cunoastem ca se preconizeaza si mai multa rigoare in gestionarea banului public, in eficientizarea institutiilor statului, in responsabilizarea contribuabililor, in functionarea mecanismelor democratice de conducere la nivel central si local. Esential este ca ansamblul masurilor prevazute in Acord vizeaza contracararea efectelor crizei si crearea premiselor pentru reluarea cresterii economice. De altfel, indicatorii macroeconomici – care se afla la baza bugetului pentru 2010 – de la un spor al produsului intern brut de 1,3 la suta pina la o rata a inflatiei de circa 3 procente, atesta posibilitatea practica de iesire din criza, iar aceasta tinta dobindeste si un suport institutional prin consecintele incheierii ciclului electoral.
Nu este vorba de a privi cu optimism sau cu pesimism anul care vine (cu luminile si umbrele lui). Este suficient sa ne situam pe o pozitie realista pentru a evalua corect ceea ce ne asteapta si ceea ce se cuvine sa facem. Premise favorabile sunt, iar fructificarea lor reprezinta cel mai fertil teren de manifestare a competentei si responsabilitatii. O stiu bine, inainte de toate, inginerii, deoarece sunt insesi coordonatele unei profesii puse integral in slujba progresului natiunii si al umanitatii. Sa ne uram deci, cu totii, succes in acest demers benefic pentru fiecare si benefic pentru tara. La multi ani!