Realitatea, la superlativ
Data: 16-31 decembrie 2009
Cea mai mare cladire alimentata de soare
Cea mai mare cladire alimentata de energie solara din lume a fost inaugurata in orasul Dezhou (provincia Shangdong), din nord-vestul Chinei. Noua cladire, inconjurata de panouri solare, cu o suprafata de 75 000 mp, dispune de centre de expozitie, sali pentru cercetari stiintifice si intilniri de afaceri, birouri si un hotel. Designul a fost inspirat de cadranul soarelui si evidentiaza necesitatea inlocuirii combustibililor fosili cu sursele de energie regenerabila. Cladirea a fost vopsita in alb pentru a simboliza energia curata. În constructie au fost implementate si alte idei „verzi“, precum izolarea termica a acoperisului si peretilor, ceea ce presupune o reducere cu 30 la suta a consumului energetic.
Cel mai mare vehicul terestru
Bagger 293 – un utilaj multifunctional, inalt de 94 m si lung de 220 m – detine recordul mondial Guiness Book pentru cel mai mare si mai greu vehicul terestru. Este un excavator avind greutatea de 14 197 de tone, capabil sa extraga pina la 240 000 tone de carbune lignit intr-o singura zi. 20 de cupe uriase sunt atasate unei roti gigantice cu diametrul de 21 metri; atunci cind roata se invirte, cupele „musca“ din pamint, pe care il depun apoi pe o banda transportatoare. Fiecare cupa poate contine pina la 15 metri cubi de pamint (echivalentul a aproximativ 80 de cazi). Utilajul se afla, in momentul de fata, in Germania, in mina de carbune din Hambach.
Cel mai calduros deceniu
Actualul deceniu este pe cale a deveni cel mai cald de la inceperea inregistrarii datelor, in 1850, in timp ce 2009 ar putea intra in primii cinci ani cei mai caldurosi, a anuntat Agentia pentru Meteorologie a ONU. Doar SUA si Canada au experimentat conditii mai reci decit media, arata Organizatia Meteorologica Mondiala (WMO), desi Alaska a avut al doilea cel mai calduros iulie din istorie. În Africa centrala si Asia de Sud, acesta va fi probabil cel mai cald an, iar per total, 2009 „va fi aproximativ pe locul cinci intre cei mai caldurosi ani“, sublinia Michel Jarraud, secretarul general al WMO. Agentia a mai remarcat un val de caldura extrema in India, in luna mai, si in nordul Chinei, in iunie. De altfel, China a trait cel mai cald an din istorie. Se mai subliniaza ca, in perioada 2007 – 2009, vara a topit calota Oceanului Arctic la cea mai mica dimensiune din istorie. Daca 2009 devine al cincilea cel mai cald an va inlocui 2003. Potrivit NASA, in top au mai intrat 2005, 1998, 2007 si 2006. NASA sublinia ca diferentele in datele acestor ani sunt atit de mici incit sunt insignifiante statistic. Agentia ONU a raportat ca media temperaturii globale in ianuarie – octombrie 2009 este cu 0,44 grade C peste media anuala din 1961 – 1990, la 14 grade C.