Rezolutia celui de-al XXVIII-lea Congres al AGIR
Data: 16-31 decembrie 2009
Congresul AGIR, desfasurat in Bucuresti, la 11 decembrie 2009, a dat expresie vointei comunitatii profesionale a inginerilor din Romania de a se angaja mai activ in realizarea obiectivelor Asociatiei noastre, a carei renastere, in urma cu 20 de ani, in viltoarea evenimentelor care au schimbat radical cursul istoriei tarii noastre, a dat un nou si puternic impuls spiritului civic, tuturor demersurilor indreptate spre asigurarea progresului societatii romanesti, bazat pe cunoastere, pe competenta si responsabilitate.
Congresul AGIR a dat o profunda apreciere pozitiva activitatii Consiliului ales la Congresul din 16.12.2005, considerind ca mandatul incredintat a fost indeplinit in bune conditii, spre folosul inginerilor romani de pretutindeni, implicati fiecare si toti impreuna, in activitati deosebit de utile din punct de vedere economic si social.
Congresul AGIR a permis, prin documentele adoptate, expresie a dezbaterilor si propunerilor formulate de delegati si invitati, sa se defineasca riguros stadiul de dezvoltare in care se afla Romania, in contextul evolutiilor din Uniunea Europeana, din intregul spatiu euro-atlantic in care suntem integrati. Ne exprimam marea satisfactie fata de intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, care asigura cadrul cel mai favorabil pentru dezvoltarea Comunitatii Europene in noile conditii istorice, fapt care va avea efecte benefice, incomensurabile asupra viitorului Romaniei si fiecarui cetatean.
Congresul AGIR a acordat o atentie speciala analizei cauzelor crizei economice globale si efectelor si asupra tarii noastre, desprinzind concluziile care se impun pentru cresterea contributiei inginerilor si Asociatiei in ansamblul ei, la conceperea si aplicarea programelor menite sa opreasca declinul si sa asigure reluarea viguroasa, pe o baza sanatoasa, a cresterii economice. În acest sens, s-a exprimat speranta ca se va realiza necesara stabilitate politica fara de care este imposibil sa se promoveze politici coerente si consecvente pentru a raspunde adecvat la provocarile perioadei deosebit de dificile pe care o traversam. În ceea ce o priveste, Asociatia noastra va fi totdeauna un partener activ si loial al tuturor fortelor sanatoase din societatea romaneasca, interesate sa se asigure consolidarea statului de drept, a regimului democratic, cucerite prin jertfele celor care s-au aflat pe baricadele lui Decembrie 1989.
Congresul AGIR si-a concentrat atentia asupra cailor si mijloacelor prin care vom determina in perioada urmatoare, pina la orizontul anului 2013, imbunatatirea intregii noastre activitati in conformitate cu obiectivele continute in Raportul de activitate al Consiliului si cu directiile de actiune relevate de dezbateri si de propunerile formulate de delegati si invitati.
Aceste obiective vizeaza, in principal, un angajament mai ferm, mai activ si mai aplicat in realizarea programelor anticriza, prin participarea directa la realizarea masurilor care decurg din angajamentele Romaniei in calitate de stat membru al UE, din acordurile cu organizatiile financiare internationale, din programele nationale indreptate spre eficientizarea activitatilor economico-sociale, spre o dezvoltare durabila, asa cum rezulta si din dezbaterile summitului mondial de la Copenhaga, dedicat problemelor vitale ale protectiei mediului.
Din acest angajament principal decurg nemijlocit directiile de actiune in numeroase alte domenii, in rindul carora se detaseaza prin importanta si efectele majore scontate, implicarea in imbunatatirea radicala a invatamintului tehnic superior, in formarea viitoarelor generatii de ingineri, la nivelul exigentelor, al standardelor de astazi si de miine ale lumii in care traim, lumea mileniului al III-lea.
De asemenea, s-a reafirmat angajarea neconditionata in aplicarea Codului de Etica a Inginerului, prin care se definesc calitatea si demnitatea profesionala si morala a breslei noastre, trasaturile unei comunitati, legata indisolubil prin sentimentele de responsabilitate si solidaritate care reprezinta traditii de neconfundat, consolidate de o istorie indelungata si fertila. Este procesul de sedimentare a ceea ce a fost bun, peren in mentalitatile inginerilor si de adaptare creativa la cerintele timpului in care traim, ale viitorului prefigurat de procesele si fenomenele innoitoare ale umanitatii.
În acest spirit se va consolida institutional si organizational Asociatia noastra, prin initierea si extinderea unor actiuni indreptate spre intarirea filialelor AGIR, a sucursalelor si societatilor profesionale de specialitate, spre intensificarea relatiilor interne si externe cu mediul universitar si academic, spre aprofundarea colaborarii si parteneriatului cu institutiile publice si private, astfel incit sa crestem continuu rolul si importanta AGIR, in societatea civila romaneasca.
Congresul AGIR, constituindu-se intr-o manifestare puternica a unitatii de vointa si actiune a comunitatii noastre profesionale, a deschis drumul spre o etapa noua si mai bogata in impliniri, intr-un demers coerent si consecvent spre promovarea valorilor, principiilor si modalitatilor de realizare a obiectivelor propuse, sub semnul competentei si responsabilitatii, al rigorii stiintifice si exigentelor practicii, asa cum ne-au lasat, in testamentul lor, ilustrii nostri inaintasi, asa cum ne ofera modelul de viata si munca al virfurilor inginerilor contemporani, asa cum ne cer generatiile viitoare. Acest sentiment tonic va calauzi intreaga noastra activitate viitoare.