140 de ani de invatamant romanesc din domeniul marinei
Data: 16 - 31 decembrie 2012 2012
S-au implinit 140 de ani de la prima atestare a unei institutii romanesti de invatamant de marina: in anul 1872, la Galati, lua fiinta Scoala Flotilei. Alte repere istorice importante ale invatamantului romanesc de marina sunt anul 1920, cand Scoala Navala se muta la Constanta, anul 1956, cand respectiva scoala se inscrie in sistemul national de invatamant superior politehnic, anul 1973, cand se infiinteaza Institutul de Marina - moment in care institutia primeste denumirea patronimica de Mircea cel Batran. In anul 1990, Institutul de Marina Mircea cel Batran devine Academia Navala Mircea cel Batran (ANMB). Aceasta este institutia de invatamant superior din Dobrogea cu cea mai indelungata traditie.
Ce-a de-a 140-a aniversare a invatamantului romanesc de marina a stat sub semnul intalnirilor intre generatii, prin desfasurarea unor manifestari de aleasa consideratie in cinstea acestei frumoase sarbatori. S-a dorit ca, pe langa omagierea trecutului onorant al ANMB, evenimentele sa reflecte cateva din aspectele activitatii prezente ale institutiei. Astfel, studentii Facultatii de Marina Militara si cei ai Facultatii de Marina Civila s-au intalnit cu absolventi de marca ai academiei cu prilejul simpozionului Puntea dintre generatii - Bune Practici. Absolventii, actualmente oameni de succes ai Fortelor Navale precum si ai domeniului naval si portuar, au impartasit cate ceva dintre „secretele“ unei cariere de succes. La finalul activitatii, cei mai merituosi dintre studentii academiei au fost premiati. Apoi, studentii celor doua facultati au participat la prelegerile Aportul generalului Paul Teodorescu la dezvoltarea marinei romane in anii ´30 ai secolului XX - sustinuta de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea si Istoria Academiei Navale Mircea cel Batran si rolul ei in societate - sustinuta de dr. Mariana Pavaloiu. La acest eveniment s-a lansat Monografia Academiei Navale Mircea cel Batran, editia 2012. La mai bine de 50 de ani de la prima aparitie, s-a prezentat numarul omagial al revistei studentilor Orizonturi Marine.
La sedinta solemna a Senatului ANMB, s-a acordat, pentru prima oara in istoria Academiei Navale, titlul de profesor emerit prof. univ. dr. Gheorghe Marin si prof univ. dr. ing. Alexandru Sotir, in semn de recunoastere a contributiei lor la dezvoltarea invatamantului romanesc de marina. De asemenea, conf. univ. dr. ing. Mircea Constantinescu a primit o Diploma de Excelenta.
Programul manifestarilor a mai inclus vernisajului expozitiei de pictura Karl Rober Perko si lansari de carte, gazduite de Biblioteca Universitara Eugeniu Botez. Contraamiralul de flotila (r) Ioan Marian a prezentat ultimele doua carti ale sale, Despre Intelligence...ALTFEL si-n mai multe feluri si ALTFEL trecand prin viata 1. Alte lucrari lansate au fost Amiralul Nelson, autor Iulius Augustin Sancraian si Cinematica navala - Navigatia radar, vol. 3, autor Cdor (r) Romeo Bosneagu. Studentii au amenajat doua expozitii de fotografii, una oficiala cu titlul Trecut si prezent in ANMB si una cu tenta umoristica numita Student in ANMB.
De asemenea, Academia Navala Mircea cel Batran din Constanta a acordat, pentru prima oara in istoria celor 140 de ani a invatamantului romanesc de marina, titlul Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. ing. Lorin Cantemir de la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi si prof. univ. dr. ing. Liviu Stoicescu, de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati.
ANMB a primit vizita comandantilor Academiilor Navale din Polonia si Bulgaria si a unor reprezentati de marca ai Academiei Navale din Turcia; cu acest prilej, s-a semnat un protocol de colaborare intre Academia Navala Mircea cel Batran si Academia Navala din Polonia, in baza caruia se vor realiza mobilitati de studiu si schimburi de experienta intre profesori.
Ca un corolar, in Aula Amiral Petre Barbureanu a avut loc ceremonia principala dedicata aniversarii, la care li s-a adus un cald omagiu celor care au fost de-a lungul vremii comandanti ai ANMB. Actualul comandant al Academiei, comandor prof. univ. dr. ing. Vergil Chitac, a acordat cate o placheta celor prezenti in sala. „Batrana, dar vesnic tanara scoala“, asa cum e adesea numita Academia Navala Mircea cel Batran, a rezonat cu trairile tuturor acelora care si-au legat, intr-un fel sau altul, la un moment dat, destinele de invatamantul romanesc de marina.