Cele bune sa se-adune...
Data: 16 - 31 decembrie 2012 2012
Incerc un sentiment de calda colegialitate fata de toti cei care fac parte din AGIR si fata de cei care sunt implicati in activitatea sa. Am incheiat un an dificil din multe puncte de vedere, ale carui caracteristici si-au gasit expresia si in paginile publicatiei Univers ingineresc, pe care nu ezit sa o numesc „de suflet“, datorita faptului ca in zilele lui decembrie 1989 si in perioada imediat urmatoare, odata cu renasterea AGIR, s-a conturat si s-a concretizat si ideea aparitiei unui „vehicul“ de presa, care sa exprime gandurile, aspiratiile, faptele si proiectele comunitatii ingineresti din tara noastra.
Cu toate ca nu s-a incheiat un bilant oficial al anului economico-social 2012, avem suficiente date care sa ateste atat semnele unor progrese, dar si dificultati carora trebuie sa le facem fata. Pe linia progreselor, sunt de mentionat unele investitii finalizate, in special din domeniul energetic, precum si rezultate de prestigiu in sfera creatiei tehnico-stiintifice, mentionate la recenta Conferinta Nationala a Cercetarii si Inovarii - CNCI 2012. Avem satisfactia ca la toate acestea (si altele pe care nu le amintim, ele fiind, insa, prezentate de-a lungul anului in Univers ingineresc) si-au adus o contributie importanta membrii AGIR si ai ASTR. Premiile si alte distinctii acordate - si in acest an - unor colegi si unor entitati industriale si din domeniul proiectarii-cercetarii reprezinta o confirmare a unor asemenea contributii si un potential creativ al comunitatii noastre ingineresti.
Acest aspect este esential in perspectiva anului in care vom pasi in curand. Suntem departe de a folosi la nivel optim acest potential creativ. Eforturile AGIR si ASTR, la care s-au alaturat si colegii nostri economisti, prin AGER, s-au indreptat si se indreapta spre fructificarea capacitatii de gandire si actiune a tuturor celor care sunt interesati de binele public. In numeroase manifestari - in randul carora, la loc de seama, s-au aflat Simpozionul stiintific al inginerilor romani de pretutindeni - SINGRO 2012 si Zilele Academice ale ASTR, precum si continuarea unor dezbateri consacrate elaborarii Proiectului National de Modernizare Economica si Sociala a Romaniei - s-au conturat obiectivele principale ale perioadei pe care o strabatem, cu accent pe necesitatea trecerii efective la reindustrializarea Romaniei.
Putem considera, fara teama de a gresi, ca s-au acumulat, si pe parcursul anului 2012, suficiente solutii care permit factorilor decidenti la nivel national sa le converteasca in politici publice pe termen scurt, mediu si lung. Faptul ca la confluenta anilor 2012 si 2013 se afla si inceperea unui ciclu electoral determina si manifestarea mai puternica a sperantei ca, in sfarsit, vor fi luate in seama demersurile constante ale inginerilor si economistilor romani indreptate spre solutionarea celor mai stringente cerinte ale societatii romanesti. Desigur, intre exprimarea unor deziderate si indeplinirea lor drumul nu este lesne de strabatut, mai ales in conditii de criza, de incertitudini provocate atat de factori interni, cat, in special, de cei externi. Cu toate acestea, istoria noastra confirma ca, ori de cate ori natiunea s-a aflat in situatii extrem de dificile, s-au gasit, in randurile noastre, vizionari, barbati de stat, oameni de stiinta, creatori de prestigiu din randurile celor ce slujesc nobila profesie de inginer, capabili sa identifice caile cele mai favorabile de urmat pentru a se asigura progresul tarii si prosperitatea oamenilor ei. Asemenea momente istorice sunt surse permanente de inspiratie, de cutezanta, de indemn pentru toti contemporanii acestei perioade care solicita, din nou, un mare efort national, calauzit de obiective clare, realiste. Sunt marile modele de personalitati care si-au inscris pentru totdeauna numele in procesul primei modernizari a Romaniei, inainte de toate oameni politici de profesie ingineri, precum Ionel I. C. Bratianu, Vintila Bratianu si Gh. Duca, alaturi de alti ingineri savanti si practicieni de exceptie, cum au fost Anghel Saligny, Gogu Constantinescu, Mihail Manoilescu. Fireste, lista poate continua, insa ideea centrala consta in readucerea in atentia tuturor a faptului ca am avut asemenea personalitati si ca exemplul lor trebuie sa constituie un imbold pentru a actiona, asa cum o impun timpurile actuale, pentru a scoate cat mai repede tara din criza, pentru a asigura, in primul rand cu fortele noastre proprii, relansarea economiei, in special a industriei si agriculturii, pe baze sanatoase, in conformitate cu exigentele secolului XXI.
Asemenea premise pot si trebuie sa dea masura angajarii noastre in realizarea dezideratelor amintite, astfel incat odata cu bucuria de a sarbatori sosirea Noului An, pe temelia a tot ceea ce am realizat, sa cutezam si sa actionam spre mai mult si mai bine.
Aceste ganduri sa ne dea fiecaruia si tuturor mai multa incredere in fortele noastre, sa ne uneasca mai puternic pentru a indeplini obiectivele comune, subordonate - toate - interesului national.
La Multi Ani, iubiti colegi si cititori, spre un maine mai bun, mai luminos pentru fiecare, pentru tara noastra, ROMANIA!