Comportarea in situ a constructiilor si protectia mediului inconjurator ? Primul congres din Euroregiunea Carpatica
Data: 16 - 31 decembrie 2012 2012
La Baile Felix s-a desfasurat primul congres din Euroregiunea Carpatica despre comportarea in situ a constructiilor si protectia mediului inconjurator. Evenimentul a fost organizat de Comisia Nationala Comportarea in situ a Constructiilor (CNCisC) Bucuresti si Universitatea din Oradea - Facultatea de Constructii si Arhitectura, cu sprijinul Primariei Oradea si al Consiliului Judetean Bihor.
In invitatia de participare adresata de presedintele CNCisC, dr. ing. Victor Popa, membru corespondent al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR), vicepresedinte SC CONSITRANS SRL Bucuresti, se arata ca acest congres s-a dorit a fi un forum al inginerilor constructori din Euroregiunea Carpatica, oferindu-li-se posibilitatea cunoasterii reciproce a activitatii, a experientei si a rezultatelor obtinute in aceasta zona limitrofa a Europei, adica in conditii specifice transfrontaliere.
Evenimentul - la organizarea caruia subliniem aportul prof. dr. ing. Andrei Mihalik, membru fondator al CNCisC - a coincis cu cea de-a 19-a Conferinta Nationala de Comportare in situ a Constructiilor si cu marcarea a 10 ani de existenta a Facultatii de Constructii si Arhitectura de la Universitatea din Oradea. Potrivit presedintelui de onoare al CNCisC, dr. ing. Felician Eduard Ioan Hann, comportarea in situ a constructiilor este modul de manifestare a transformarilor fizice si chimice pe care acestea le parcurg in procesul de interactiune cu mediul ambiant natural si tehnologic, fenomene care necesita o monitorizare permanenta cu interventii si masuri eficace pentru asigurarea functionalitatii constructiilor pe toata durata existentei lor.
Tematica manifestarii a inclus: interactiunea constructiilor cu mediul ambiant (actiuni, efecte, aspecte ecologice); patologia constructiilor (defecte, degradari, accidente, avarii); monitorizarea comportarii in situ a constructiilor (urmarire si interventii, estimarea aptitudinii lor pentru exploatare); protectia mediului inconjurator (conlucrare cu natura, compromisuri posibile, constructii ecologice); legislatie in domeniu si recomandari. A fost abordata comportarea tuturor categoriilor de constructii (civile, industriale, agrozootehnice, cai de comunicatii, drumuri, poduri, cai ferate, hidrotehnice etc.).
Comitetul de organizare, prezidat de prof. dr. ing. Andrei Mihalik si compus din 25 de membri, a fost sprijinit de un comitet stiintific (format din 18 membri), ambele entitati fiind alcatuite din specialisti de marca in domeniu.
Lucrarile sustinute au fost incluse intr-un volum de 476 de pagini cotat ISBN 978-973-759-414-0, lansat sub egida CNCisC (editor, prof. dr. ing. Andrei Mihalik, secondat de ing. dipl. Alexandru Szel, membru CNCisC), publicat la Editura Universitatii din Oradea, in 2012. Volumul contine 82 de comunicari: 50 din Romania, 26 din Ungaria, cate doua din Cehia si Slovacia si cate una din Ucraina si Suedia.
Programul manifestarii a mai inclus o vizita tehnica la hidrocentrala Mariselu.