SEE Energy Forum, editia a doua
Data: 16 - 31 decembrie 2012 2012
Medien Conferences, cu sprijinul Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM), SACE si Romania Green Building Council a organizat la Bucuresti editia a doua a „SEE Energy Forum 2012“. Evenimentul a pus accent pe tendintele globale ale pietelor energetice si impactul acestora asupra economiilor, politicilor europene, precum si pe strategiile de finantare a sectorului energetic. In cadrul manifestarii s-au dezbatut teme actuale legate de contributia Romaniei la constructia unei politici energetice paneuropene, asigurarea securitatii energetice regionale, finantarea proiectelor in sectorul energetic, pietele de energie si cadrul de reglementare, certificatele verzi si legislatia Uniunii Europene.
Pozitia Romaniei pe harta energetica mondiala, precum si necesitatea dezvoltarii sistemului energetic national au reprezentat punctele de plecare ale dezbaterii din cadrul evenimentului, la care au participat reprezentanti de marca din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Comisia Europeana, asociatii si foruri internationale de energie, companii din sectoarele energetice (petrol si gaze, energie electrica, nucleara, regenerabila si termica), precum si furnizori de solutii, echipamente si servicii, experti, investitori, banci, companii de consultanta, case de avocatura, mass media.
Discutia a pus accent pe consecintele politico-economice pe care strategia de dezvoltare energetica o are la nivel national si international.
Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, a declarat ca pretul gazului metan destinat consumului populatiei ar putea creste de cateva ori in urmatorii ani din cauza liberalizarii acestuia. In aceste conditii, ar fi recomandabila orientarea populatiei mai degraba spre folosirea energiei electrice, sustine Calin Radu Vilt, consilier stiintific in cadrul Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei.
Despre domeniul energiei electrice, Bogdan Manoiu, consilier prezidential, a declarat ca pe agendele de investitii ale tuturor echipelor guvernamentale de pana acum s-au aflat proiecte foarte importante din acest sector, care insa au ramas in stadiul de proiect. Potrivit acestuia, fie ca este vorba despre unitatea 3 de la Cernavoda, despre centrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita sau despre echilibrarea capacitatilor de productie a energiei electrice pe axa nord-sud, aceste proiecte ar putea obtine finantare nerambursabila de la UE in perioada 2014 - 2020, cu atat mai mult cu cat costul acestora depaseste cu mult posibilitatile bugetului national.