Ziua Cercetatorului si a Proiectantului din Romania
Data: 16 - 31 decembrie 2012 2012
Ziua Cercetatorului si a Proiectantului din Romania a fost marcata, anul acesta, printr-o manifestare gazduita de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii destinate Agriculturii si Industriei Alimentare - INMA din Bucuresti. Evenimentul a inclus simpozionul Cercetarea, dezvoltarea si inovarea - suport pentru dezvoltarea economica si sociala sustenabila, organizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului - Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, Patronatul Roman din Cercetare si Proiectare, Academia Romana si Federatia Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare si Proiectare din Romania. La simpozion au fost invitate sa participe oficialitati din partea Administratiei Prezidentiale, Parlamentului Romaniei, Guvernului Romaniei, altor organisme de interes national, precum si numerosi cercetatori si proiectanti din unitatile de profil, ale sistemului academic, universitar si cel al institutelor de cercetare-dezvoltare tehnologica.
Incepand din 1994, Ziua Cercetatorului si a Proiectantului se sarbatoreste la 19 noiembrie, ziua de nastere a savantului de origine romana George Emil Palade. Reamintim ca marele citolog s-a nascut la 19 noiembrie 1912, la Iasi, si a emigrat in SUA in anul 1946, unde a lucrat in domeniul cercetarii biologice. In 1961 a fost ales membru in National Academy of Science, iar in 1974 a primit Premiul Nobel pentru fiziologie si medicina.
Mesaj colegial din partea comunitatii ingineresti
Cu aceasta ocazie, presedintele AGIR, presedinte ad.i. al ASTR, Mihai Mihaita, a adresat participantilor urmatorul mesaj:
„Ziua de astazi constituie inca un prilej de a exprima sentimente de apreciere si pretuire din partea AGIR si ASTR fata de toti cei care s-au dedicat si se dedica activitatii de cercetare si proiectare.
Odata cu caracterul festiv al manifestarii de fata, tema supusa dezbaterii ne indeamna, chiar prin simpla ei enuntare, la o gandire profunda privind rolul cercetarii, dezvoltarii si inovarii, la ameliorarea situatiei economice si sociale a Romaniei. Chiar zilele trecute statistica oficiala ne-a anuntat ca in trimestrul al III-lea al anului curent Produsul Intern Brut s-a diminuat cu o jumatate de procent, in conditiile in care s-a instalat recesiunea la nivelul Zonei Euro. In aceste circumstante, tema dezvoltarii economice si sociale sustenabile capata o importanta considerabila intrucat nu exista alta solutie de a iesi din criza decat relansarea activitatii productive, cea care ne aduce valoarea adaugata, adevarata substanta a economiei.
O orientare esentiala care decurge din dezideratul enuntat este data de Strategia Europa 2020 prin precizarile conceptuale care ne obliga sa situam intreaga problematica pe terenul realismului, al eforturilor conjugate menite sa duca la cresterea eficientei modalitatilor de fructificare a tuturor categoriilor de resurse, de la cele umane pana la cele naturale si materiale. Nu intamplator, conceptului de dezvoltare economica si sociala sustenabila i se asociaza cel de dezvoltare durabila. Este vorba despre marea raspundere a noastra, a celor de astazi, de a gestiona resursele nu numai pentru satisfacerea cerintelor actualei generatii, ci si a celor viitoare. Prin urmare, cand vorbim despre contributia CDI la un asemenea tip de dezvoltare avem in vedere promovarea unei viziuni stiintifice care sa permita elaborarea de metodologii, tehnologii, produse si servicii care sa valorifice la un grad superior toate resursele, pornind de la exigenta apararii mediului inconjurator si evitarii oricarei risipe. Elementul cheie il constituie fructificarea avantajelor comparative si competitive la nivel national, la nivelul Uniunii Europene si chiar global.
Printre obiectivele strategice trebuie sa existe eliminarea decalajelor fata de nivelul mediu al activitatii de cercetare - dezvoltare - inovare la scara europeana si accelerarea procesului de accesare a fondurilor europene.
In ceea ce priveste domeniul tehnico-stiintific, cel in care ne manifestam noi, inginerii, dezvoltarea sustenabila impune abordari concrete subordonate unei viziuni strategice impuse, deopotriva, de necesitatea iesirii in timp cat mai scurt din criza si de conceptul societatii bazate pe cunoastere. Or, o asemenea abordare este de natura a sublinia rolul fundamental pe care cercetarea, dezvoltarea si inovarea il au atat in prezent, cat si in viitorul previzibil.
Nu este vorba, desigur, despre „planificarea“ descoperirilor stiintifice, a solutiilor incluse in programele de cercetare si in actul inovativ, ci despre orientarea intregului efort creativ spre prioritatile economice si sociale reale. Acestea au fost tratate si la recenta Conferinta Nationala a Cercetarii.
Cu totii stim ca fara contributii tehnico-stiintifice de substanta pentru progresul domeniilor in care avem potential, resursele solului si subsolului, reindustrializare, modernizarea infrastructurii nu vom reusi sa asiguram tocmai tipul de dezvoltare sustenabila pe care ni-l dorim cu totii. Cu atentie deosebita acordata formarii, instruirii si folosirii resurselor umane pe toate treptele, aceasta dorinta se va transforma in fapte, iar sansele noastre de a ne atinge obiectivele cresc exponential. Am convingerea ca o cauza atat de importanta pe care o slujim cu totii va avea deplin succes, deoarece, impreuna, vom actiona pentru a o transpune in realitati palpabile.
Cu viziune, realism si responsabilitate, cercetarea constituie o sansa pentru Romania.