Capacitatea de a privi dincolo de cotidian
Data: 16 - 31 decembrie 2015
Nici in 2015 nu am scapat de presiunile de fiecare zi determinate de ceea ce s-a intamplat si se va intampla in spatiul public, in profesie si in viata de familie. Cu toate acestea, chiar si un sumar bilant al anului care se incheie si o privire rapida spre cel care vine sunt de natura a induce o doza de optimism in ceea ce priveste capacitatea comunitatii noastre ingineresti de a depasi cotidianul prin modalitatile care-i sunt proprii, respectiv stimularea competitiei pentru obtinerea performantei.
Fireste, nu este cu putinta sa elaboram acum un fel de „dare de seama“ exhaustiva pentru 2015 si de a contura o schita de program pentru 2016; forurile de conducere ale AGIR si ASTR au fost si sunt abilitate pentru asemenea demersuri. Randurile pe care doresc sa le impartasesc cititorilor vizeaza doar doua evenimente: pe plan intern, implinirea a 25 de ani de la renasterea AGIR si, pe plan extern, marea reuniune mondiala consacrata contracararii schimbarilor climatice generate de poluarea Planetei.
Sfertul de secol care ne desparte de momentul postdecembrist al reinfiintarii AGIR a semnificat tocmai deschiderea dintotdeauna a profesiei noastre spre realitatile in continua miscare si transformare. Este vorba, in cazul la care ma refer, despre implicarea directa a inginerilor in procesele de tranzitie spre economia de piata, spre constructia unui stat de drept intr-un regim democratic. „Proba“ necesara pentru a fi trecuta zi de zi a constat nu numai in adaptarea la noile conditii, ci si in manifestarea spiritului civic in orientarea societatii romanesti spre implinirea noului ei destin. Este suficienta o trecere in revista a colectiei publicatiei noastre Univers ingineresc pentru a avea mii si mii de confirmari ale acestei directii magistrale de actiune. AGIR - prin filialele si sucursalele din teritoriu, avand in componenta structuri profesionale pe domenii - s-a angajat, fara rezerve, in conceperea si desfasurarea unor procese atat de complexe cum au fost cele determinate de restructurarea din temelii a economiei, a intregii societati romanesti. Nu putem intra in detalii, dar documentele programatice ale AGIR - publicate si in Univers ingineresc - au jalonat si jaloneaza - in maniera specifica profesiei noastre - un intreg parcurs istoric al Romaniei, fiind parte componenta, organica a marilor si profundelor schimbari din aceasta perioada.
Trecerea in revista a premiilor, a altor distinctii acordate de AGIR unui mare numar de colegi de profesie da masura unor realizari remarcabile atat in planul gandirii, cat si in cel al practicii ingineresti.
In acest context, nu este dificil de identificat punctul de inflexiune intre angajarea directa competenta si responsabila pentru solutionarea cerintelor economiei, ale intregii societati romanesti si reuniunea incheiata recent la Paris pe tema fundamentala a schimbarilor climatice. Ma refer la contributia AGIR si ASTR in special la elaborarea strategiilor si programelor privind dezvoltarea durabila a tarii noastre in conditiile in care, pe plan european si mondial, s-a impus in termeni ultimativi manifestarea grijii fata de sanatatea Planetei, pentru protejarea mediului inconjurator.
Conceptul de dezvoltare durabila a devenit mult mai cuprinzator si mult mai consistent prin Apelul de la Paris semnat de 195 de state, inclusiv Romania. Nu putem decat sa ne exprimam satisfactia ca la toate progresele de pana acum si la cele dorite imperios si posibile la un orizont de timp previzibil, o contributie decisiva au avut si au inginerii. Pentru anul care vine, mai mult decat oricand, prin solutiile antipoluare, prin descoperirile stiintifico-tehnice menite sa valorifice mai bine resursele naturale si cele create de om se dovedeste ca este pe deplin posibil sa se asigure o dezvoltare durabila, centrata pe om si pe nevoile sale reale. Astfel, actele de civilizatie tehnico-stiintifica se dovedesc a fi, in esenta lor, acte de cultura ale oamenilor, in slujba oamenilor.
Alte articole


