Aleasa tinuta artistica pe scena Ateneului Roman a Orchestrei Inginerilor „Petru Ghenghea“
Data: 16-31 decembrie 2017
Concertul susținut de Orchestra Inginerilor Petru Ghenghea în dimineața zilei de 26 noiembrie 2017, la Ateneul Român, a marcat încheierea festivă a zilelor dedicate împlinirii a 20 de ani de la înființarea Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR); prezența orchestrei pe scena templului muzicii românești a fost una strălucitoare și cuceritoare, atât prin conținutul programului prezentat, cât mai ales prin prestația ei de aleasă calitate.
Înainte de toate, merită să subliniem că spectacolul la care ne referim a urmat altor două care au marcat începutul celei de-a 61-a stagiuni artistice 2017 - 2018, a ansamblului ingineresc; primul, ținut în 15 octombrie a.c., tot pe scena Ateneului, a reprezentat și deschiderea stagiunii de educație muzicală Clasic e fantastic, organizată de Filarmonica George Enescu și unde Orchestra Inginerilor este un invitat devenit tradițional, fiind vorba despre al optulea an de participare. A urmat, la numai două zile, un concert extraordinar în sala C.A. Rosetti a Parlamentului României, organizat în onoarea participanților la cea de-a VI-a Conferință Internaţională Aerospace Europe - CEAS 2017.
Ambele spectacole au fost o concludentă prefaţă la concertul din 26 noiembrie, întrucât au reliefat calităţile remarcabile ale orchestrei, fiecare stagiune confirmând roadele atenţiei acordate pregătirii de noi și noi lucrări din genuri camerale, simfonice, vocal-simfonice, de la muzică preclasică, până la cea contemporană, preocupare care devoalează atât profesionalismul, cât și bucuria sinceră de a face muzică a tuturor acestor muzicieni. Este un merit incontestabil al dirijorului Andrei Iliescu, care se dovedește a fi nu numai un maestru al sunetelor, ci și un maestru al întreținerii unui climat artistic propice care menține colectivul într-o stare de creație stimulativă.
Revenind la cronica spectacolului dedicat împlinirii celor 20 de ani de la înființarea ASTR, putem spune că el a avut din plin caracteristicile care personalizează, de fiecare dată, aparițiile inginerilor-muzicieni, inspirație în alcătuirea programului, performanța execuției și acea calitate pe care o întâlnești mai mult în performanțele muzicienilor-amatori decât în cele ale celor profesioniști: magnetismul cu care muzica trece de rampă de la interpreți la public, creând cu repeziciune acea stare de bine a auditorului pe care el o așteaptă de la muzică.
În deschiderea concertului, președintele ASTR, Mihai Mihăiță, a făcut o inspirată paralelă între valorile științifice și cele artistice, potențând frumosul pe care îl incumbă marile realizări ale tehnicii, rod al unor creatori care dovedesc o dimensiune umanistă de certă calitate.
(Pag.7_Concert AR_26.11.17_1.jpg)
Programul muzical a început cu uvertura lui Ludwig van Beethoven Înfăptuirile lui Prometeu. Este o una dintre lucrările din repertoriul orchestrei cel mai des prezentate publicului, pe de o parte fiind o piesă îndrăgită care devoalează valențele proteice caracteristice muzicii beethoveniene, iar, pe de alta, pentru subiectul legat de mitul prometeic: Prometeu - personaj simbol al creației științifice și tehnice, emblemă a comunității inginerești românești, adusă la „rampă" cu fiecare ocazie care omagiază activitatea acesteia. Execuția a avut strălucire, o excelentă relație între forță și lirism, vivacitate și o bună dinamică.
Cunoscutul concert pentru pian și orchestră nr. 5, Imperialul, a găsit în persoana apreciatului pianist Viniciu Moroianu, interpretul ideal, performanța atât a acestuia, cât și a orchestrei, fiind remarcabilă. Au fost doi parteneri de dialog care s-au „simțit" unul pe celălalt, admirabil, orchestra având o prezență solistică impecabilă în pasajele care îi aparțineau și asigurând cu eleganță un suport armonic de calitate. Publicul l-a rechemat de numeroase ori la rampă pe solist, melomanii fiind răsplătiţi cu o interpretare de mare rafinament a unui Studiu postum de Robert Schumann.
(Pag.7_Concert AR_26.11.17_2.jpg)
În partea a doua a programului, orchestra a prezentat superba Simfonie a treia, în la minor, Scoțiana de Felix Mendelssohn. Interpretarea a fost la înălțimea celebrității lucrării: cele patru părți au fost prezentate conform scriiturii originale, cu continuitate, fără întrerupere între ele, implicând din partea executanților un efort fizic extraordinar, foarte bine apreciat de public. Această construcție a permis crearea unei atmosfere muzicale în care alteranțele ritmice atât de specifice creațiilor romantice să fie potențate la maximum; s-a auzit o creaţie muzicală când tumultuoasă, cand plină de lirism, când eroică, receptată entuziast de publicul care a umplut sala Ateneului până la refuz.
Toți cei care iubesc Orchestra Inginerilor Petru Ghenghea adresează membrilor acesteia, dirijorului Andrei Iliescu, cele mai calde felicitări pentru frumoasa performanţă artistică prin care au marcat o aniversare atât de bogată în semnificaţii în întreaga comunitate inginerească din ţara noastră.
Alte articole


