AGIR 1918 - 2018: Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR) a implinit un secol de existenta
Data: 16-31 decembrie 2018
Tradiţiile, la baza împlinirilor prezentului şi viitorului
În anul Centenarului Marii Uniri, comunitatea inginerească din ţara noastră a sărbătorit şi împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Asociaţei Generale a Inginerilor din România (AGIR). Manifestările aniversare au fost găzduite de municipiul Iaşi, acolo unde, în urmă cu 100 de ani, s-a semnat actul de naştere al asociaţiei care a devenit un simbol al angajării comunităţii noastre profesionale, în opera de dezvoltare a României reîntregite prin actul Marii Uniri din 1918.
Adunarea festivă „Centenar AGIR 2018" a avut loc în Aula Magna Carmen Silva a Universități Tehnice Gheorghe Asachi, dominată de tablourile Regelui Ferdinand și Reginei Maria. La eveniment au participat personalități ale vieții culturale și științifice, cadre didactice, studenți și elevi. Întâlnirea aniversară s-a bucurat şi de prezența unor ingineri din industrie, cercetare ştiinţifică, proiectare și învățământ superior tehnic. De asemenea, au fost invitați reprezentanții structurilor teritoriale ale AGIR din mai multe județe, membri ai altor asociații și fundații inginerești.
Moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorectorul Universității Tehnice Gheorghe Asachi, care, în cuvântul de bun venit, a subliniat că manifestarea se desfășoară în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, prin acţiunile organizate de Primăria Municipiului Iași.
Adunarea festivă a fost deschisă de preşedintele AGIR şi al ASTR, Mihai Mihăiță. Au prezentat mesaje Radu Botez, viceprimar al Municipiului Iași, şi prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi. În continuarea manifestării, s-au mai înmânat mesaje, diplome aniversare, medalii jubiliare din partea Universităţii Ștefan cel Mare din Suceava, Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Universităţii din Craiova, Universităţii Tehnice a Moldovei din Chișinău, Universităţii de Științe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Regele Mihai I al României din Timișoara, Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iași, Forumului Inventatorilor Români.
În continuare, s-a desfăşurat o sesiune de comunicări la care au fost prezentate studii referitoare la importantul eveniment în context naţional şi internaţional, evocarea momentelor de istorie fiind strâns îmbinată cu analize referitoare la prezentul şi viitorul comunităţii inginereşti din ţara noastră. Astfel, preşedintele AGIR a prezentat lucrarea „100 de ani de la înființarea Asociației Generale a Inginerilor din România". Apoi, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval s-a referit la împlinirea a 205 ani de la înfiinţarea primei școli de inginerie în limba română.
Expunerea prof. univ. dr. ing. DHC Florin Teodor Tănăsescu a fost consacrată acţiunilor inginerilor români, după Unirea provinciilor românești din anul 1918. O atenţie specială a fost consacrată vieţii şi operei lui Constantin Bușilă, „un vizionar în problema energiei". La rândul său, prof. univ. em. dr. ing. DHC Mircea Bejan a abordat tema contribuţiei Asociației Generale a Inginerilor din România - AGIR la standardizarea din ţara noastră. Despre „Palimpsest cu activități ale inginerilor din transporturi în AGIR - competență, demnitate, responsabilitate socială" a vorbit prof. univ. em. dr. ing. Șerban Raicu. „Începuturile industriei prelucrătoare la Iași - Atelierele CFR Frumoasa/Nicolina" au constituit tema comunicării prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin. Prof. dr. hab. Valeriu Dulgheru, de la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău, a prezentat lucrările „Evoluția științelor inginerești în Basarabia", pe care a elaborat-o împreună cu prof. dr. hab. Viorel Bostan, acad. dr. hab. Ion Bostan, conf. dr. Alexandru Marin, conf. dr. Maxim Vaculenco și „Proiecte spațiale în Republica Moldova și cooperarea internațională", elaborată de prof. dr. hab. Viorel Bostan, acad. dr. hab. Ion Bostan, conf. univ. Nicolae Secrieru, cercetător ştiinţific Valentin Ilco.
Lucrările care au făcut obiectul sesiunii de comunicări au fost publicate de Editura AGIR într-un volum special din seria Proceedings, dedicat Centenarului Asociației Generale a Inginerilor din România. Acest volum a fost distribuit tuturor participanților la eveniment.
Tot cu prilejul marcării Centenarului AGIR, a fost realizată o medalie jubiliară, acordată împreună cu o diplomă unor organizații, personalități din domeniu, precum și tuturor președinților structurilor teritoriale ale AGIR.
Tuturor celor prezenți la festivități le-au fost înmânate diplome de participare și câte o insignă jubiliară AGIR CENTENAR.
Legătura organică dintre Centenarul Marii Uniri şi Centenarul AGIR
În comunicarea sa, preşedintele AGIR şi al ASTR, Mihai Mihăiţă, a exprimat convingerea că, la Iaşi, „în acest loc simbol pentru tot ceea ce înseamnă «unire în cuget și simțiri» împărtășim, cu toții, nevoia de a ne exprima pe noi înșine în două momente centenare care au un puternic ecou în inimile, în conștiința noastră: împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire și a tot atâția ani de la înființarea Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR).
Evident, nu putem pune pe același plan cele două importante aniversări, însă legătura dintre ele este organică. În condițiile create de reîntregirea României, la care - pe câmpul de bătălie, dar și prin susținerea, din spatele frontului, cu armament, cu muniție, cu echipamente și alimente - și-au adus o deosebit de importantă contribuție inginerii români.
Constituirea într-o puternică asociație a colegilor de breaslă a dat un impuls fără precedent eforturilor îndreptate spre refacerea țării după război și modernizarea economiei și societății în ansamblu. Mărturie stau realizările memorabile din perioada interbelică.
Contribuţii decisive la sporirea avuţiei naţionale a României
În pofida vicisitudinilor bine cunoscute, comunitatea noastră inginerească a contribuit, într-o manieră decisivă, la sporirea avuției naționale a țării. În același timp, a contribuit și la îmbogățirea avuției sociale, reprezentată de valorile pe care le promovăm, de principiile etice și civice încorporate în acțiune, în adevăratul patriotism, manifestate prin empatie și solidaritate.
Într-o lume în care incertitudinile sunt regula, iar certitudinile excepția, avem și - cu siguranță - vom avea, prin inginerii români, potențialul și determinarea necesare pentru identificarea și aplicarea de soluții menite să asigure, în continuare, progresul economico-social al României.
În acest oraș simbol, știința și arta și-au dat și își dau, permanent, întâlnire, oferind fiecăruia dintre noi și tuturor laolaltă ancorele existențiale fundamentale pentru a spera, pentru a acționa în numele a tot ceea ce ne leagă, asemenea Arcului de Triumf închinat victoriei care stă la temelia Marii Uniri.
Actul fondator reprezentat de înființarea AGIR ne îndreptățește să considerăm că avem tradiții suficient de puternice încât - prin continuarea și îmbogățirea lor - vom reuși să facem față, cu succes, noilor provocări și riscuri, transformându-le în oportunități, atât pentru afirmarea noastră profesională, cât și pentru demersurile îndreptate spre modernizarea României pe toate planurile, materiale și spirituale.
Dezvoltarea industriei, la baza progresului economico-social al ţării
În acest an al Centenarului, cinstit prin vorbe și fapte, inginerii au organizat multe manifestări care să marcheze realizările deosebite din țară. La una dintre ele vă invităm să participați, și anume, să vizitați standul de cărți unde veți găsi lucrări tehnico-științifice care privesc dezvoltarea industriei românești din această perioadă. Printre ele se află primele volume care tratează dezvoltarea industriei românești în Centenar. Sunt cărți apărute în Editura AGIR, realizate sub tutela Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR), scrise de oameni care au lucrat efectiv în diferite sectoare ale economiei naționale.
Citind aceste cărți, sper că veți retrăi multe momente din activitatea dumneavoastră.
Să nu uităm că AGIR s-a constituit la Iași, orașul culturii românești și, în acea perioadă, centrul administrativ al țării, iar noi suntem prezenți, azi, aici, ca un omagiu pentru ceea ce a făcut, pentru ceea ce a reprezentat acest oraș în anii de luptă și suferință în vederea îndeplinirii speranțelor întregului popor român.
Cu aceste gânduri, vă propun să ne urăm reciproc felicitări cu prilejul Centenarului Marii Uniri și împlinirii unui secol de la înființarea Asociației Generale a Inginerilor din România și să ne dorim noi împliniri în viitorul apropiat și îndepărtat."