NOI APARITII IN EDITURA AGIR
Data: 16-31 decembrie 2018
Începuturile prospecțiunii seismice 3d în românia
autor: Alexandru B. Popescu
Editura AGIR, București, 2018, 17×24 cm, broșată, ISBN 978-973-720-745-6, 122 pag., 20 lei
Este binecunoscută contribuția decisivă a inginerilor geofizicieni la prospectarea, explorarea și chiar exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi din lumea întreagă. Dintre metodele geofizice utilizate în această activitate (gravimetrie, magnetometrie, termometrie, electrometrie, electromagnetism etc.) s-a detașat, printr-o eficiență remarcabilă, prospecțiunea seismică în multiplele ei variante. După 1970, prospecțiunea seismică 3D s-a dezvoltat foarte mult, deși este o metodă complicată, costisitoare, dar, în schimb, cu rezultate foarte bune. Un colectiv de ingineri geofizicieni români, din care face parte și autorul, și-a propus și a reușit să adapteze această metodă de explorare la condițiile și dotările existente în România la acea vreme, obținând succese remarcabile, o parte dintre ele fiind descrise în carte.
Autorul, dr. ing. Alexandru B. Popescu, a absolvit Facultatea de Geologie tehnică, secția Geofizică, la Institutul de Petrol, Gaze și Geologie, în 1960, și și-a dedicat întreaga activitate prospecțiunii seismice, atât prin proiectare și executare în teren a achizițiilor de date, cât și prin prelucrarea interpretării în termeni geologici și valorificarea economică a lor.
Lucrarea este alcătuită din şapte capitole, precedate de o prefață, introducere și abrevieri, urmate de o bibliografie selectivă. Primele două capitole ne introduc în istoricul 3D, cu descrierea conceptelor, a termenilor specifici şi a metodelor de prospecțiune seismică 3D pe uscat, cu descrierea în detaliu a sistemelor convenționale și neconvenționale. Capitolul următor este dedicat descrierii succinte a proiectelor seismice 3D realizate în România până în anul 1990. Capitolul 4 descrie pe larg sistemele de observație 3D pe mare, cu accent pe proiectul Cobălcescu. Capitolul 5 este dedicat metodei profilului seismic vertical, iar capitolul 6 este axat pe descrierea în detaliu a proiectului seismic 3D Chișlaz - Poclușa. Capitolul final (capitolul 7) este dedicat concluziilor, precum și opiniei autorului în legătură cu direcțiile de dezvoltare a prospecțiunii seismice 3D/4D.
Lucrarea este bogat ilustrată, cu majoritatea exemplelor provenind din România, și se constituie ca o importantă contribuție la realizarea unei istorii a eforturilor inginerilor geofizicieni români îndreptate spre cunoașterea subsolului țării și punerea în evidență a unor importante resurse minerale.
Cartea poate fi procurată de la Librăria AGIR din București, sector 1, bd. Dacia nr. 26, tel. 021 319 49 45, libraria@agir.ro, www.agir.ro/librarie.
Alte articole



