Premiile Salonului Inovarii si Cercetarii UGAL INVENT 2021
Data: 16-31 decembrie 2021
Cea de-a cincea ediţie (2021) a evenimentului ştiinţific Salonul Inovării și Cercetării UGAL INVENT, organizată de Universitatea Dunărea de Jos din Galați (UDJG) și Black Sea Universities Network, a fost una de succes, cu o participare naţională şi internaţională impresionantă. Au fost înscrise 180 de lucrări, dintre care 123 de invenţii şi 57 de teme de cercetare, în domeniile fundamentale Ştiinţe Inginereşti, Științe Biologice și Biomedicale, Ştiinţe Sociale. Cele mai multe dintre ele, atât la capitolul „Invenții", cât şi la „Teme de cercetare", au fost înregistrate în domeniul fundamental Ştiinţe Inginereşti, direcţiile Agricultură - Horticultură - Grădinărit (41), Materiale, materiale avansate, biomateriale și nanomateriale (30) şi Mecanică - Motoare - Mașini - Echipamente - Proceduri industriale - Metalurgie (24).
„Subiectele abordate de cercetători au fost diverse şi cele mai multe dintre ele s-au dovedit a fi extrem de interesante şi de inovative. Misiunea juriului de a selecta cele mai interesante idei şi de acorda cele 96 de medalii a fost una dificilă. Am remarcat lucrările «Generator magneto-electric cu coroane magnetice, pentru eoliene de vânt slab» (autor Marius Arghirescu, OSIM), «Dispozitiv medical pentru inactivarea fotodinamică anti-virală a HSV-1/SARS-COV-2 de pe suprafețe, metoda de producere și utilizare a acesteia» (autor Rodica-Mariana Ion, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie - ICECHIM), «Cercetări privind dezvoltarea de noi metode inovative de aplicare a procedeului de sudare prin frecare cu element activ rotitor în vederea extinderii posibilităților de aplicare în domenii prioritare» (autori Lia-Nicoleta Boțilă, Radu Cojocaru, Victor Verbițchi, Ion-Aurel Perianu, Iuliana Duma, Cristian Ciucă, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Sudură și Încercări de Materiale - ISIM, Timișoara)", a declarat prof. univ. dr. ing. Elena Scutelnicu, președintele Juriului Ugal Invent, decanul Facultății de Inginerie.
UDJG a fost reprezentată de zece lucrări, şapte dintre ele fiind premiate pentru ideile creative şi soluţiile tehnice ingenioase. Astfel, au fost medaliate cu aur: „Echipamentul pentru fabricarea de filme biopolimerice subţiri" (autori: Cătălin Fetecău, Mihăiță Năstase - student anul IV TCM, Felicia Stan, Daniela Borda, Iulia Bleoancă), „Modelul de decizie smart pentru asigurarea sustenabilității economice în agricultură" (autori: Romeo Victor Ionescu, Monica Laura Zlati, Valentin Marian Antohi, Silvius Stanciu, Florina Oana Vârlanuță, Cristina Băcanu Șerban, Svetlana Mihăilă), „Matriţa de ambutisare cu controlul cinetostatic al deformării" (autori: Viorel Păunoiu, Virgil Gabriel Teodor, Nicuşor Baroiu, Georgiana-Alexandra Moroșanu Costin, Silvia Lazăr Mistrianu), „Maioneză cu adaos de pudră din coji de sfeclă roșie -produs cu valoare adăugată și tehnologia de obținere" (autori: Gabriela Râpeanu, Georgiana Horincar, Doina Georgeta Andronoiu, Nicoleta Stănciuc, Oana Emilia Constantin), „Structuri tip sandwich din bio-compozite pe bază de spumă și fibre celulozice destinate aplicațiilor de izolare acustică" (autori Silviu-Marian Năstac, Petronela Nechita, Carmen-Nicoleta Debeleac). Alte două lucări au primit medalia de argint: „Mașina imprimată 3D la scara 1:12, controlată prin sistem radio" (autori: Mihăiță Năstase - student anul IV TCM, Cătălin Fetecău, Iulian Manole) şi „Sos dulce îmbogățit cu fibre și compuși biologic active din coji de vinete" (autori: Nina-Nicoleta Condurache Lazăr, Gabriela Elena Bahrim, Nicoleta Stanciuc, Doina Andronoiu).
„Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi susţine inovarea şi cercetarea de excelenţă şi, prin organizarea evenimentul ştiinţific Salonul Inovării si Cercetării UGAL INVENT, oferă cercetătorilor din ţară şi din afara ţării un bun prilej de a-şi face cunoscute ideile originale, de a-şi prezenta şi valorifica rezultatele cercetătorilor şi de a iniţia şi dezvolta relaţii de afaceri şi parteneriate cu mediul socio-economic", a declarat prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău, președintele Salonului UGAL INVENT.
Ediția a V-a a Salonului Inovării și Cercetării UGAL INVENT 2021 a fost organizată online. Partenerii UDJG în organizarea evenimentului au fost: Academia de Științe Tehnice din România, Universitatea Tehnică a Moldovei, Institutul Național de Inventică - Iași, Asociația Generală a Inginerilor din România, Forumul Inventatorilor Români, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci și Primăria Municipiului Galați.