Ancheta redactiei.Opinii despre "Univers ingineresc". Concluzii
Data: 1-15 februarie 2003
Inainte de toate, dorim sa multumim tuturor celor care si-au expus parerile in legatura cu modalitatile de imbunatatire a continutului si formei de prezentare a publicatiei noastre. Vedem in angajarea lor directa, rationala si afectiva, in demersul menit sa eficientizeze "Universul ingineresc" un act de solidaritate a breslei din care facem parte, o maniera de gandire si actiune care genereaza optimism. Pentru ca - trebuie s-o spunem deschis - au existat destui sceptici care "prognozau" ca ancheta va esua deoarece oamenii (denumire generica prin care sunt inclusi si inginerii) traverseaza o perioada de individualism exacerbat si ca putin le pasa de interesul public, de interesul general. S-a dovedit ca sunt numerosi colegi carora "le pasa".
Acestea fiind spuse, sa trecem la fondul temei abordate in ancheta. Cum lesne au putut observa cititorii, multe dintre opiniile exprimate au fost contradictorii, unele dintre ele aproape incompatibile. Aceasta diversitate ni se pare a reprezenta inca o dovada a intrarii in normalitate, a existentei mediului propice pentru pluralismul de idei, de pozitii. Este de la sine inteles ca, de pilda, propuneri cum ar fi cele referitoare la folosirea exclusiva a unui limbaj de stricta specialitate in articolele si informatiile publicate nu concorda cu sugestia de a transforma "Universul ingineresc" intr-o "publicatie populara, larg accesibila oricarei categorii de cititori". La fel, nu se "impaca" exclusivismele referitoare la imprimarea unui caracter net informativ cu cele care vizau publicarea doar a unor studii de specialitate.
In pofida multor participari de felul celor evocate, redactia a desprins din fiecare elemente folositoare, incercand sa gaseasca echilibrul necesar.
Principala concluzie pe care o putem formula, acum la finalul anchetei, este aceea ca trebuie sa venim, mai transant, in intampinarea asteptarilor majoritatii celor care s-au pronuntat in legatura cu subiectul abordat. Avem in vedere, in primul rand, ancorarea in preocuparile de actualitate ale inginerilor si, in acest cadru, prezentarea mai ampla si operativa a activitatii AGIR la toate nivelurile si, indeosebi, in teritoriu.
Opiniile exprimate ne ajuta sa asiguram ponderile necesare intre diferite teme, genuri publicistice si profilul unor pagini. Nu este cazul sa renuntam la ceea ce au apreciat pozitiv foarte multi cititori, de la luarile de pozitie fata de teme actuale, de interes general (carora, de regula, le este consacrata prima pagina) pana la sintezele care reliefeaza orientari si tendinte, indeosebi in economie, respectiv spatiul de manifestare a profesionalismului celor mai multi ingineri. Nici evocarea unor mari personalitati ale breslei si a unor realizari remarcabile de-a lungul timpului nu va lipsi din paginile "Universului ingineresc".
Vom reflecta, cu toata seriozitatea, la una dintre ideile care a revenit relativ des in punctele de vedere exprimate: este vorba despre cerinta de a accentua rolul publicatiei noastre ca purtator de cuvant al AGIR. In tara se petrec multe lucruri care au efecte negative, inclusiv in sfera nivelului de trai, din pricina faptului ca nu se efectueaza expertize profesioniste sau, daca se recurge la acest mod de fundamentare a deciziilor, nu se tine seama in suficienta masura sau deloc de opinia specialistilor. Or, AGIR, prin personalitatile sale, are si calificarea necesara si autoritatea morala de a se pronunta in astfel de chestiuni, de a lua pozitie fata de o serie de procese si fenomene care - intr-un fel sau altul - implica (ori trebuie sa implice) gandirea inginereasca.
Cei care s-au pronuntat in cursul anchetei au aratat, cu temei, ca - in conditiile date - AGIR n-are alt instrument mai puternic de afirmare in societate decat "Universul ingineresc". Din acest motiv s-au solicitat mai multa combativitate, mai mult spirit ofensiv, astfel incat cuvantul inginerilor sa fie mai bine auzit, sa se tina seama de pozitiile pe care le exprima.
In acelasi timp, vom lua in considerare sugestiile referitoare la tratarea unor teme controversate, atat de interes public general, cat si in domeniile principale de activitate inginereasca.
Fireste, nu putem face aici inventarul complet al propunerilor si observatiilor care au imbratisat o gama extrem de variata de aspecte, inclusiv cele referitoare la limbaj, la ilustratiile foto, la paginatie, la varietatea tematica si alte aspecte extrem de importante care asigura penetranta necesara si dorita a unei publicatii de acest tip. Ii asiguram pe participantii la ancheta, pe toti cititorii, ca vom tine cont, in cel mai inalt grad, de exigentele formulate, in asa fel incat "Univers ingineresc" sa-si indeplineasca menirea in cele mai bune conditii. In numarul de fata, ca si in cele viitoare, vor fi vizibile raspunsurile noastre la cerintele celor carora ne adresam.
Cu toate ca in numarul de fata exista o prezentare a noului site al AGIR pe Internet, nu putem sa nu mentionam si aici - ca un raspuns la doleanta exprimata de mai multi cititori pe parcursul anchetei - faptul ca "Univers ingineresc" poate fi citit on-line pe Internet, incepand cu numarul 1/2003.
Alte articole



