Biotehnologia romaneasca se afirma pe plan mondial
Data: 1-15 februarie 2003
La cel de al 51-lea "Salon de Inventii, Cercetare si Tehnologii Noi - EUREKA", care a avut loc in luna noiembrie 2002 la Bruxelles, medalia de aur pentru o inventie romaneasca in domeniul bioingineriei a fost atribuita ing.dipl. M. Arghirescu, expert OSIM, si conf.dr.ing. Gabriel I. Nastase, director in MEC.
Aceasta inventie se refera la utilizarea electroterapiei cu unde scurte intr-o serie de afectiuni, in scop curativ.
Solutia tehnica gasita de autori pentru aplicarea electroterapiei a fost aceea de a utiliza un aparat pentru producerea efectului de circuit rezonant deschis, sub forma unui covor cu efecte de antena rezonanta in spectrul undelor electromagnetice scurte. Acesta este format din trei straturi de folie de aluminiu cu rol de circuit oscilant LC deschis, conectabil la un generator reglabil de unde scurte sau la o antena TV, si un strat magnetic. Circuitul rezonant (tip LC) astfel realizat este inchis prin corpul persoanei pe covor si prin aer (mediu dielectric conductor de curenti de inalta frecventa).
Covorul este usor de utilizat, de exemplu fiind atasat la un scaun pliant pe partea textila sau in alt fel. Covorul poate fi conectat la un generator de unde scurte reglat la o putere atermica de pana la 5 W, sau oligotermica de pana la 100 W, cu efecte bioenergizante si in particular terapeutice benefice; el mai poate fi conectat in paralel cu televizorul la amplificatorul unei antene TV, in acest caz obtinandu-se numai un efect bioenergizant.
Principalul avantaj al acestui mijloc terapeutic il constituie faptul ca persoana tratata nu este dependenta de electrozi plasati pe corp si ca in timpul tratamentului poate efectua activitati de birou sau altele care nu cer o mare mobilitate.