Cercetare nucleara
Data: 1-15 februarie 2003
In ultimii ani, cercetatorii romani din domeniul fizicii nucleare care s-au facut cunoscuti prin realizarile lor au fost solicitati sa participe la programe internationale.
Colaborarile dintre Romania si Agentia Internationala de la Viena si Institutul Unificat de Cercetari Nucleare de la Dubna sunt bine cunoscute. Romanii au participat la PC 5 si vor participa la cercetarile din cadrul PC 6 - Euratom in aceleasi conditii cu celelalte state ale UE.
La Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare - CERN, cu sediul la Geneva, romanii actioneaza intr-un laborator specializat in fizica particulelor. In acest laborator s-au realizat descoperiri mari in domeniul fizicii particulelor: curentii neutri, bozonii Y si W, plasma quarkgluonica; noi principii de accelerare si detectare a particulelor; noi tehnologii informatice s.a.
CERN dispune de laboratoare dotate cu o inalta tehnologie in domeniul fizicii, ingineriei si informaticii si va construi cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), care va deveni operational in anul 2007. Lucrarile sunt finantate si de SUA si Japonia, care contribuie cu sume mari la construirea acceleratorului si dotarea cu aparatura, asigurandu-si dreptul de utilizare a sistemului pentru propriile experimente de fizica.
Cu LHC se va patrunde in intimitatea materiei mai mult decat s-a facut pana in prezent.
Se preconizeaza ca LHC va fi leader mondial in activitatea de cercetare nucleara a particulelor pana in anul 2020.
Pentru a participa la experientele care vor incepe in anul 2007 au fost selectionati cincizeci de fizicieni romani. Trebuie subliniat faptul ca selectionarea acestui grup de cercetatori s-a facut pe criterii foarte precise si greu de trecut.
Pentru participarea specialistilor romani la experientele CERN intr-un cadru legal, a fost semnat Acordul de cooperare intre Guvernul Romaniei si Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare, referitor la dezvoltarea viitoare a cooperarii stiintifice si tehnice in cadrul proiectelor de cercetare ale CERN, la 25 martie 2002. Acest acord reprezinta o recunoastere a activitatii specialistilor romani la CERN, care s-a desfasurat pe baza unui acord similar in 1991 si care a expirat in 2001.
Alte articole



