Capacitatea de absorbtie
Data: 1-15 februarie 2006
Cu toate ca titlul insemnarilor de astazi pare incomplet, sintagma „capacitate de absorbtie“ a intrat in circuitul public in forma prezentata, fara sa mai fie nevoie de elemente suplimentare: toata lumea stie ca este vorba despre capacitatea administrativa de absorbtie a fondurilor nerambursabile primite de tara noastra de la Uniunea Europeana. Fiind vorba despre cca 6 miliarde de euro puse „in joc“ in ultimii trei ani si despre 30 miliarde de euro in primii ani postaderare, nu este dificil de apreciat cat de importanta este si, mai cu seama, va fi „capacitatea de absorbtie“.
Un semnal in acest sens a fost dat de Guvern care s-a intrunit, intr-o zi de duminica, intr-o sedinta extraordinara pentru a analiza ce este de facut pentru marirea „capacitatii de absorbtie“. Solutiile la care s-a recurs, in special marirea numarului de functionari publici specializati in problematica specifica (oare cand s-au pregatit in acest domeniu?) cu 7.000 de persoane, sunt departe de a ne apropia de o capacitate de absorbtie multumitoare. Si aceasta, cel putin din trei motive.
In primul rand, se remarca absenta unor prioritati fundamentate in vederea folosirii finantarilor nerambursabile. Exista o disipare prea mare a domeniilor vizate, unele dintre ele limitandu-se la tot felul de studii de care nimeni nu are nevoie. Cu toate ca pentru astfel de studii s-au cheltuit milioane de euro, prea putin s-a facut pentru a se constata macar efectul lor.
In al doilea rand, se inregistreaza un deficit cronic de proiecte. Fie ca, pur si simplu, nu s-au intocmit, fie ca nu corespund standardelor UE, proiectele existente nu acopera nici pe departe sumele alocate. Aici se deschide un camp larg de actiune pentru ingineri intrucat majoritatea proiectelor implica angajarea lor profesionala, calificata.
In al treilea rand, este vorba despre gestionarea adecvata a banilor obtinuti de la autoritatile comunitare. Dosarele care s-au intocmit pentru numeroase cazuri de abuzuri, de ilegalitati arata ca mecanismele de prevenire si control functioneaza, deocamdata, inadecvat.
Sunt, credem, suficiente motive care pledeaza pentru o abordare mult mai serioasa a temei enuntate prin „capacitatea de absorbtie“. Marea problema nu este deficitul de capacitate, respectiv potentialul de care dispunem, ci practica atat de generalizata de a ne face ca facem.