Eveniment editorial
Data: 1-15 februarie 2006
Aparuta in Editura Performantica din Iasi/2005, cartea – care poarta si subtitlul „Inovarea si valorificarea creatiei intelectuale“ – se impune prin faptul ca trateaza o problema de deosebit interes pentru toti acei cercetatori din diferite domenii care doresc sa-si dezvolte cunostintele privind apararea drepturilor de autor in conditiile transferului tehnologic al creatiilor, inventiilor sau inovatiilor.
Autorul lucrarii, prof. dr. ing. Stefan Iancu, profesor universitar specialist in tehnologia informatiei, secretar stiintific al Comitetului Roman pentru Istoria si Filozofia Stiintei si Tehnicii de la Academia Romana, are o indelungata experienta privind drepturile de proprietate intelectuala si prin faptul ca a lucrat 14 ani la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) ca examinator de fond al cererilor de inregistrare a brevetelor de inventii. Printre numeroasele lucrari publicate de D-Sa mentionam si Istoria protectiei inventiilor in Romania, aparuta in Editura Academiei Romane, Bucuresti, 1998. Din lectura operei sale se poate constata usor pasiunea de cercetator a autorului, dedicata protectiei rezultatelor cercetarii. Nu este lipsit de interes nici faptul ca dl prof. Stefan Iancu a participat cu comunicari avand acest subiect la numeroase conferinte specifice, simpozioane, seminarii organizate in tara si strainatate, unde s-au bucurat de un succes deosebit. Autorul a predat si preda o serie de cursuri postuniversitare avand ca subiecte: Procesul inovarii; Continutul conceptului de inovare intelectuala; Continutul conceptului de inventie; Functiile brevetului de inventie s.a.
Cuprinsul lucrarii este structurat pe noua capitole si numeroase subcapitole, astfel: Procesul de inovare si economia cunoasterii; Strategia procesului de inovare; Potentialul creativ romanesc – resursa necesara pentru integrarea europeana si dezvoltarea durabila; Gandirea generatoare de noi cunostinte si tehnici specifice de stimulare a activitatii creative; Organizatia economica instruibila (learning organization) – organizatia viitorului; Protectia intelectuala – Drept de autor si Protectie Industriala; Posibilitati de valorificare a unei creatii intelectuale; Pregatirea si organizarea activitatii de transmitere a drepturilor de proprietate industriala; Transmiterea drepturilor de proprietate intelectuala.
Lucrarea se bazeaza pe o documentare bibliografica vasta, lucrari realizate de autori romani si din strainatate, dar, cum am aratat, si pe experienta personala a autorului. Cartea se adreseaza in primul rand cercetatorilor stiintifici, cadrelor didactice universitare, candidatilor la titluri stiintifice, masterat, doctorat, dar si studentilor.
Pentru factorii politici de decizie, studierea acestei lucrari contribuie la intelegerea aplicarii strategiei romanesti de dezvoltare durabila si integrare europeana.
Intentia autorului de a scrie aceasta carte este, citam: „Am scris aceasta carte cu convingerea ca prin crearea unei noi mentalitati privind inovarea si a unei culturi adecvate a valorificarii creatiei intelectuale s-ar putea constitui in tara noastra un sistem national de inovare, daca aceasta este monitorizata in mod intelept, potentialul creativ romanesc ar putea deveni o resursa reala pentru dezvoltarea durabila si pentru integrarea europeana“.
Alte articole


