Puls AGIR
Data: 1-15 februarie 2006
CERCETATOR – CONSULTANT – PRODUCATOR APICOL
Cercul de Inginerii Agricole din cadrul Filialei AGIR Timis, in colaborare cu Asociatia Stuparul Banatean si Oficiul Judetean de Consultanta Agricola, a organizat in data de 29 ianuarie 2006, in Piata Libertatii nr.1, sala Orpheum, un simpozion de informare si documentare a apicultorilor, precum si a tuturor persoanelor ce sunt implicate in producerea, procesarea si folosirea produselor apicole.
Principalele teme ale acestei actiuni au cuprins:
? Cercetatorul – consultantul – producatorul apicol, un sistem dinamic de promovare a progresului si eficientei economice in activitatea de promovare a calitatii produselor apicole;
? Programul Fermierul – sprijin de baza in formarea fermelor competitive;
? Produsele apicole – cunoasterea proprietatilor si a modului de folosire de catre om in alimentatie si tratament apiterapeutic.
In sala au fost prezente peste 80 de persoane, intre care: presedintele Filialei AGIR Timis, EurIng. prof. dr. ing. Tiberiu Dimitrie Babeu; secretarul Filialei AGIR Timis, ing. dipl. Viorica Balan; directorul Oficiului de Consultanta Agricola Timis si presedinte al Cercului de Inginerii Agricole din cadrul Filialei AGIR Timis, prof. dr. ing. Doru Ion Petanec; presedintele Asociatiei Stuparul Banatean, drd. ing. consultant Istratie Dumitru etc.
Cuvantul de deschidere a fost rostit de prof. dr. ing. Petanec Doru, care, in calitate de director al Oficiului de Consultanta Agricola Timis, a prezentat modalitatea in care fermierii apicoli si nu numai pot accesa Programul Fermierul. Totodata, a informat auditoriul de infiintarea unui Birou unic, care va fi format din specialisti de la Oficiul de Consultanta Agricola, DADR, SAPARD, DSV si Mediu. La acest Birou unic, producatorii vor putea fi consiliati in diverse probleme legate de agricultura sau apicultura.
In cadrul simpozionului, un deosebit interes s-a aratat fata de asocierea fermierilor apicoli in organizatii puternice; s-a pus accent pe infiintarea de Ferme apicole ecologice si s-au discutat aspecte legate de piata si pretul produselor apicole – o problema majora pentru apicultorii romani.
La final, organizatorii au prezentat o miniexpozitie de carte de specialitate in apicultura, au avut loc degustari ale produselor apicole si procesate, direct de la producator, au fost expuse noutati si performante ale uneltelor folosite de stuparul banatean.
Drd. ing. dipl. Madalina Micu
O noua actiune a Societatii Femeilor Inginer – Filiala AGIR Timis
Asociatia Generala a Inginerilor din Romania – Filiala Timis, Societatea Femeilor Inginer, impreuna cu facultatile de Chimie Industriala si Ingineria Mediului din POLITEHNICA si cea de Zootehnie si Biotehnologii de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, au organizat in ziua de 11 ianuarie 2006, in Sala Senatului a Universitatii POLITEHNICA din Timisoara, ca prima actiune in noul an, o masa rotunda cu tema Noi tendinte in utilizarea produselor apicole si extractelor din plante, in cosmetica si dermatologie. Peste 100 de participanti – ingineri, medici si farmacisti – au urmarit atent luarile de cuvant ale dlui Dumitru Istratie, presedintele Asociatiei Stuparilor Banateni, si dlui medic veterinar I. Ciobanas, doctorand in domeniul apiculturii. Au fost subliniate calitatile exceptionale pe care le au mierea si ceara de albine, prin vitaminele si mineralele pe care le contin, reprezentand un principiu activ in ingrijirea si tratarea pielii, in mentinerea sanatatii tuturor.
De mentionat este si participarea unor medici din Belgrad, in persoana doamnelor dr. Mileva Palic si dr. Jasmina Jankievic, care in incheiere au oferit la cerere sfaturi si recomandari in utilizarea acestor produse in dermatologie si cosmetica.
Alte articole


