O GRESEALA FUNDAMENTALA: LIPSA APELARII LA CONSULTANTI
Data: 1-15 februarie 2007
Anii de comunism au determinat multe schimbari in societatea romaneasca, inclusiv sub aspectul comportamentelor si atitudinii.
Consecintele unor atitudini negative, pe care le intalnim la tot pasul astazi, precum „lasa ca merge si asa”; „am auzit eu cum se face”; „am un prieten care poate sa ma ajute gratis”; „ne adaptam din mers” se reflecta astazi asupra nivelului de trai, gradului de sanatate al populatiei, nivelului de cultura si civilizatie etc.
Aceasta abordare, in care specialistii – consultanti, care ar trebui sa fie prezenti in viata oamenilor continuu pentru a-i povatui si sa nu fie chemati doar la o nefacuta, a determinat aparitia in Romania a actiunilor de val, determinate de „vederea caprei vecinului“, si nu de considerente strategice, stiintifice sau pur si simplu de utilitate.
Astfel, intalnim printre altele urmatoarele valuri:
– contorizarea separata a gazului la bucatarie – incepand cu anul 1998 a aparut febra separarii contorizarii individuale a retelei de utilizare din interiorul fiecarui bloc pentru furnizarea gazelor la bucatarie;
– instalarea gaz-convectoarelor – la numai 3 ani de la inceperea separarii contorizarii gazului pentru alimentarea cu gaze a bucatariei, au aparut cererile de modificare a instalatiilor de utilizare prin suplimentarea debitelor instalate in vederea montarii de gaz-convectoare pentru a inlocui sistemul de incalzire existent pana in acel moment (incalzirea centrala);
– instalarea centralelor termice – dupa alti 3 ani, constientizarea dezavantajelor si sacrificiilor la care sunt supusi posesorii de gaz-convectoare a determinat aparitia cererilor de modificare a instalatiilor de utilizare prin suplimentarea debitelor instalate in vederea montarii de centrale termice;
– montarea termopanelor – anul 2004 aduce o noua moda si un nou credit pentru necesitatile romanilor, montarea geamurilor termopan, cu efecte benefice (in general) pentru economia de combustibil, dar realizata la intamplare, cu efecte nefavorabile asupra calitatii aerului din interior (disparitia ventilatiei naturale prin neetanseitatile ferestrelor) si asupra atmosferei din interiorul cladirii (cresterea umiditatii aerului si a peretilor). Preotul Kneipp, parintele hidroterapiei, afirma acum 100 de ani: „Acelasi aer inspirat a treia oara are efecte nocive. Cate stari de sanatate proaste si boli ar putea oamenii sa evite prin aer curat, proaspat, plin de oxigen…”.
In prezent, un val de ultima moda este izolarea termica, oricum, oricand, oriunde si de catre oricine. In fiecare zi auzim: „Izolarea exterioara este cea mai buna” sau „Izolarea cu 3 cm de polistiren este buna”, elemente dupa care milioane de romani isi iau de la gura, renunta la orice alte cheltuieli, pentru a da marea lovitura – izolarea, cu scopul obtinerii de economii importante care sa le permita in viitor un trai decent dupa aceste sacrificii. Oare prea putini isi amintesc de faptul ca aceste sacrifici le-au facut si acum 3 sau 4 ani, cand au realizat un credit pentru a-si monta convectorul sau centrala termica sau geamurile termopan, ca astazi sa faca din nou sacrificii? Pentru ce? Maine se scumpeste gazul si cei 3 cm de polistiren de izolatie amplasata pe fata nordica, mult subdimensionata, nu vor mai face sesizabila economia prin izolare, pentru care trebuie sa mai ramburseze si creditele detinute. Dar, va construi o alta izolatie cu grosimea de 5 cm si va spera din nou!
Alt val la fel de la moda este obtinerea statutului de consumator eligibil, alegerea furnizorului de gaze si contractarea individuala a serviciilor de transport si distributie, in aceeasi speranta de a obtine avantaje viitoare. Fructificarea oportunitatilor pe care le ofera piata energiei presupune cunoasterea detaliata a aspectelor tehnice, tehnologice, economice, juridice ale sectorului, cunostinte care nu sunt detinute de consumator, fiind nevoie sa se realizeze studii de impact al pretului energiei asupra produselor proprii sau ale concurentilor; studii privind interschimbabilitatea combustibililor, asociate cu clauze contractuale de intreruptibilitate si discontinuitate, dezvoltarea de strategii comerciale si de afaceri in concordanta cu cele mai avantajoase politici de achizitie a gazelor. In caz contrar sperantele sunt deosebit de costisitoare.
Din pacate, fiecare val a determinat oamenii si societatea sa cheltuiasca bani pe solutii care in cativa ani s-au dovedit partial eficiente sau chiar ineficiente, sacrificand resursele pentru sanatate, confort, cultura si civilizatie. Necesitatea schimbarii solutiilor dupa doar cativa ani a aruncat o alta povara, impunand aceleasi sacrificii acelorasi persoane.
Ne intrebam: De ce?
Raspunsul, cu siguranta, tine de lipsa apelarii de catre persoanele fizice si juridice la consultati si experti, care sa poata da solutii integrate (temperatura, umiditate, lumina, calitatea aerului, instalatii, forme de energie etc.), profesioniste si avantajoase sub aspectul cost-beneficiu pe termen mediu si lung.
Un alt raspuns se refera la indolenta autoritatilor guvernamentale, judetene si locale, conjugata cu interesele unor grupuri comerciale de a vinde rapid si mult, bazandu-se pe lipsa de informatii de care beneficiaza unele persoane fizice si juridice. O atitudine des intalnita la nivelul autoritatilor este: „Daca el vrea sa faca asa, ce treaba avem noi?” Din pacate, nu exista institutii care sa calculeze aceste prejudicii materiale si morale.
Omul obisnuit este preocupat in prezent de mult prea numeroasele griji personale cotidiene, care au devenit obsedante; el este insa, de fapt, amenintat de evolutia viitoare imprevizibila a catorva probleme globale.
Prima revolutie industriala care a avut loc in lume a fost cea din Marea Britanie, in jurul anului 1800. Ea s-a bazat pe forta aburului generat de carbune. Dupa Primul Razboi Mondial, a doua sursa de energie industriala a avut la baza, in cea mai mare masura, petrolul. Asa cum se stie, acest fapt a schimbat din temelii civilizatia, pe plan politic, economic, militar si ca impact asupra vietii de zi cu zi. Petrolul a devenit hrana civilizatiei. La inceputul secolului XXI, cei mai mari specialisti vorbesc despre epuizarea acestei resurse vitale si incearca sa periodizeze moartea petrolului, precum si sa anticipeze consecintele uriase asupra civilizatiei umane. Pentru omenire este imposibil – sustin expertii – sa continue sa exploateze la infinit si irational circa 100 de milioane de barili pe zi, fara ca petrolul, ca resursa energetica, sa moara.
Asa cum toate resursele se sfarsesc intr-o buna zi, extractia de petrol si cea de gaze naturale au inceput si se vor termina la zero.
Este o prejudecata aceea ca nu am putea trai fara petrol, gaze si carbune. Multe din alternative - energia eoliana, biocombustibilii sau o economie bazata pe hidrogen – par impractice sau prea indepartate tehnologic pentru a produce o ruptura imediata de sursele neregenerabile. Dar este necesar sa constientizam ca ne apropiem tot mai mult de fundul sacului si lucrurile trebuie sa se schimbe.
Analizele si interventiile legate de folosirea unei anumite forme de energie, economia de energie si asigurarea ergonomiei in conditii de confort corespunzator, abordarea comerciala corespunzatoare etc. permit atingerea a patru deziderate pentru:
a) societate
– dezvoltarea durabila;
– economia de resurse primare;
– reducerea emisiilor poluante in mediul inconjurator;
– mentinerea sanatatii societatii.
b) individ
– cresterea nivelului de trai;
– cresterea sperantei de viata;
– dezvoltarea in armonie cu natura;
– cresterea nivelului de confort.
Heinrich Zille afirma intr-o lucrare: „Cu o locuinta poti ucide un om la fel ca si cu un topor.“ Plecand de la aceasta realitate, consideram necesara abordarea unui proiect in care locuinta sa nu mai fie vazuta doar ca un acoperis deasupra capului, ci un spatiu functional in armonie cu natura si elementele bio-energetice ale omului.
In acest sens se impune folosirea la maxim a elementelor naturale pentru crearea unui mediu optim din punct de vedere termic, higrometric, hidraulic, olfactiv, auditiv si vizual, in conditiile unor costuri scazute de exploatare si cu reducerea la minim a consumurilor din resurse neregenerabile.
Sporirea eficientei energetice se poate realiza pe mai multe cai, primordiale fiind modificarea comportamentului si educarea cetatenilor prin intelegerea importantei apelarii la consultanti, experti si specialisti inca din faza de intentie a unei modificari si continuarea asistarii in toate fazele de proiectare, executie si exploatare.
Functiunea cladirilor este aceea de a crea in interior in mod continuu si sigur un climat confortabil si sanatos, indiferent de sezon. In acest sens, elementele de constructie care alcatuiesc anvelopa unei astfel de cladiri trebuie astfel concepute incat sa asigure in interiorul incaperilor conditii corespunzatoare de confort higrotermic, acustic, vizual-luminos, olfactiv-respirator. Notiunea de confort trebuie sa sugereze crearea unui mediu corespunzator desfasurarii vietii normale.
Articol realizat cu sprijinul SC Consult Energ SRL Sibiu – Consultantul dvs. de incredere consultenerg@yahoo.com
Alte articole



