COMITETUL ELECTROTEHNIC ROMAN 80 de ani de activitate in slujba electrotehnicii
Data: 1-15 februarie 2008
Comunitatea stiintifica a inginerilor electricieni din Romania a sarbatorit in decembrie 2007 aniversarea a 80 de ani de la constituirea in anul 1927 a Comitetului Electrotehnic Roman (CER), asociatie profesionala care se regaseste prin eforturile membrilor sai in intreaga istorie a dezvoltarii industriei electrotehnice romanesti.
Aparitia acestei asociatii a fost generata, pe de o parte, de tendintele semnalate in plan mondial de dezvoltare exploziva a electrotehnicii si necesitatea de standardizare a produselor sale pentru care CEI trebuia creat pentru a o face, iar pe de alta parte, de aparitia noilor nuclee industriale electrotehnice in tara si care trebuiau integrate in noile fluxuri industriale din lume.
Au participat o seama de ilustri electrotehnicieni romani ai anilor 1930 – 1940 – C. D. Busila, C. Budeanu, Cornel Miclosi, Cezar Parteni, I. S. Gheorghiu, Dragomir Hurmuzescu, Plautius Andronescu, Dionisie Germani, carora li s-au asociat de-a lungul anilor personalitati marcante ramase in istoria electrotehnicii romanesti.
Electrotehnica romaneasca devine un recunoscut generator de idei noi, C. Budeanu introducand conceptul de energie reactiva si unitatea de masura definita de dansul – Volt Amper Reactiv (VAR).
De asemenea, filozofia si coordonarea de catre acad. Remus Radulet a lucrarilor pentru realizarea Vocabularului electrotehnic international si a Tezaurului CEI, coordonat de Remus Radulet, Al. Timotin, Florin Tanasescu, lucrare aparuta la Geneva in anul 1986, au reprezentat contributii valoroase ramase in istoria electrotehnicii romanesti.
Aceasta rodnica activitate explica alegerea acad. Remus Radulet ca presedinte al CEI in perioada 1964 – 1967, fiind al 17-lea presedinte al ei, care se alatura celorlalti recunoscuti savanti care au activat ca presedinti: Lord Kelvin, Kennely, Elihu Thomson, Palandri s.a.
In „Hall of fame“ a CEI, in galeria savantilor si inventatorilor in domeniul electrotehnicii, C. Budeanu si Remus Radulet figureaza alaturi de Faraday, Maxwell, Giorgi, Ohm, Siemens, Tesla, Marconi.
In scopul aniversarii acestui eveniment, CER a organizat o manifestare stiintifica desfasurata cu un succes deosebit atat datorita comunicarilor prezentate, cat si participantilor, specialisti din invatamant, industrie, cercetare si utilizatori.
Aprecierea importantei acestei manifestari este ilustrata de cuvintele secretarului general al CEI, dl Amit, adresate CER, precum si de publicarea pe site-ul CEI a unor informatii privind reuniunea.