Lansarea proiectului Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei
Data: 1-15 februarie 2008
In ziua de 22 ianuarie a.c., in aula Academiei Romane a fost lansat proiectul de elaborare a Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei, document programatic care se realizeaza conform exigentelor UE de catre Guvernul Romaniei, prin Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in colaborare cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila (PNUD), prin Centrul National pentru Dezvoltare Durabila (CNUD). In conformitate cu recomandarile UE, proiectul urmeaza sa fie elaborat de un Grup de redactare interdisciplinar si va fi examinat de un Consiliu stiintific coordonat de Academia Romana. Dupa dezbaterea publica la nivelul regiunilor de dezvoltare ale Romaniei, urmeaza ca documentul sa fie insusit de Guvern si aprobat de Parlamentul Romaniei.
In cuvantul de deschidere, domnul acad. Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, a subliniat participarea Academiei, prin membrii si cercetatorii sai, la elaborarea SNDD, asa cum a facut si la elaborarea Strategiei de la Snagov si a programului de Evaluare a Starii Economiei Nationale (ESEN). „Prin participarea la acest proiect, Academia devine din nou un factor activ in viata sociala si speram ca aceasta Strategie care va fi elaborata sa fie un document acceptat de toate curentele si partidele politice, in asa fel incat sa devina un program pentru anii 2020“, a precizat intre altele domnia sa.
Au urmat discursurile domnilor Traian Basescu, presedintele Romaniei, si Attila Korodi, ministrul mediului si dezvoltarii durabile, pe care le publicam integral in paginile 4 – 5, data fiind importanta deosebita a subiectului aflat in discutie.
In alocutiunea sa, domnul Thore Hansen, reprezentantul rezident al PNUD, a subliniat valoarea relatiei dintre dezvoltarea economica si promovarea tehnologiei. Realismul unui asemenea document poate include si cuantificarea prin compararea nivelului de dezvoltare a Romaniei cu cel al tarilor membre UE, avand ca efect reducerea decalajelor pana in anii 2020 – 2030.
Acad. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a asigurat sustinerea acestui proiect din partea BNR, a sistemului bancar, a institutelor din reteaua academica si a Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma, care a lansat sloganul „ganditi global si actionati local“. In a doua parte a cuvantului sau, acad. Mugur Isarescu a demonstrat necesitatea si oportunitatea acestui program, ca si a realizarii unui consens. „Egida PNUD si a Academiei Romane vor da un plus de coerenta si seriozitate, iar colectivele de specialisti care vor lucra vor da credibilitate.“ Am mai retinut ca „Un asemenea proiect are darul sa scoata dezbaterea din ciclul politic, electoral, pentru a arata care sunt problemele care trebuie sa preocupe societatea, natiunea pe termen mai indelungat…Cred ca este un exercitiu util, cu atat mai mult cu cat Romania este membra UE, se bazeaza pe experienta UE care are o asemenea strategie, avem in ce sa ne incadram, avem rigorile pe care trebuie sa le respectam“.
In discutiile care au urmat, moderate de acad. Ionel Haiduc, s-au aprofundat si nuantat principiile acestei strategii, necesitatea armonizarii strategiilor deja existente, astfel incat sa fie asigurata coerenta dintre diferitele sectoare si ameliorarea calitatii.
(Din Comunicatul de presa al Academiei Romane)