Blitz
Data: 1 - 16 februarie 2015
? Cale ferata de mare viteza Moscova - Beijing. Rusia si China vor construi o cale ferata de mare viteza in valoare de 1500 miliarde yuani (242 miliarde dolari) intre Moscova si Beijing, care va reduce durata calatoriei intre cele doua capitale la numai doua zile, a anuntat administratia municipala a Beijingului, informeaza Bloomberg. In prezent, calatoria cu trenul intre Beijing si Moscova dureaza sase zile, potrivit AFP. Linia ferata care va lega cele doua orase va avea aproximativ 7000 km, depasind ca lungime de peste trei ori cea mai lunga linie de mare viteza existenta in prezent, intre Beijing si orasul Guangzhou din sudul Chinei, si va trece prin Kazahstan. Recent, prim-vicepresedintele companiei Russian Railways, Alexander Misharin, a declarat ca proiectul care leaga Moscova de Beijing este similar Canalului Suez in ceea ce priveste „scara si importanta“ acestuia.
? IEA: Pana in 2019, cererea de carbune va creste cu 45 miliarde tone. Agentia Internationala de Energie (IEA) releva, intr-un raport, ca pana in 2019 cererea mondiala de carbune va creste cu aproximativ 45 de miliarde de tone, ceea ce presupune ca, anual, consumul se va mari cu 9 miliarde de tone, informeaza green-report.ro. China ramane lider in topul consumatorilor de carbune, urmata de India, iar in Europa si SUA nivelul de consum al carbunelui este in scadere, ca efect al politicilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. „Pledoariile si politicile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera sunt numeroase, dar, pana in 2019, vom asista la o cerere in crestere a cantitatii de carbune la nivel mondial. Cu toate ca acest combustibil fosil asigura securitatea energetica, folosirea lui in forma actuala ramane nesustenabila. Tocmai de aceea, trebuie accelerata captarea si stocarea dioxidului de carbon“, a precizat directorul executiv al IEA, Maria van der Hoeven. Noi termocentrale pe baza de carbune sunt construite din Africa de Sud pana in Asia, iar multe dintre ele vor functiona pe baza unor tehnologii depasite si, din pacate, aici se vor arde nesustenabil cantitati semnificative de carbune.
? Umiditatea solului va fi monitorizata, in premiera, din spatiu. Administratia Nationala pentru Aeronautica si Spatiu din SUA (National Aeronautics and Space Administration - NASA) a lansat primul satelit din lume care este capabil sa masoare umiditatea solurilor de pe intreaga suprafata a Terrei si care va permite cercetatorilor sa prevada secetele si inundatiile. Satelitul SMAP (Soil Moisture Active Passive Mission), care este echipat cu doua instrumente stiintifice, un radiometru si un radar, va efectua masuratori foarte precise ce vizeaza cantitatile de apa si de gheata continute in solurile de pe Terra. Aceasta misiune va permite oamenilor de stiinta sa alcatuiasca o harta cu o rezolutie fara precedent a umiditatii de la suprafata Terrei, care va fi actualizata la fiecare doua-trei zile. In acest fel, cercetatorii vor putea sa prevada mai bine riscurile de declansare a secetelor si riscurile de producere a inundatiilor.