Cinci investitori interesati de constructia hidrocentralei Tarnita - Lapustesti
Data: 1 - 16 februarie 2015
Compania de proiect Hidro Tarnita a primit - la termenul limita pentru depunerea ofertelor preliminare si neangajante de catre investitorii interesati in a participa la dezvoltarea proiectului hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita - Lapustesti (CHEAP Tarnita - Lapustesti) - oferte de la cinci companii, aceasta fiind prima faza a procesului de selectare a investitorilor. ,,Cinci companii au depus oferte preliminare si neangajante in cadrul acestei etape de precalificare pentru dezvoltarea CHEAP Tarnita - Lapustesti. Urmeaza ca in urmatoarele saptamani sa analizam documentatia depusa pentru a verifica daca toate elementele sunt in acord cu prevederile procedurii de selectie. Conform principiului transparentei, lista investitorilor precalificati va fi publicata dupa analizarea documentatiei depuse, urmand sa intram in urmatoarea faza a etapei de precalificare, cea de negociere. In acelasi timp, am primit scrisori de intentie din partea unor institutii financiare internationale, fapt care confirma interesul crescut pentru acest proiect strategic“, a declarat Ovidiu Demetrescu, directorul general al companiei de proiect Hidro Tarnita.
Reamintim ca CHEAP Tarnita - Lapustesti va fi localizata in nord-vestul Romaniei, la aproximativ 30 km de orasul Cluj-Napoca, pe valea raului Somesul Cald. In momentul finalizarii proiectului, CHEAP Tarnita - Lapustesti va contribui la:
? Asigurarea functionarii optime si sigure a Sistemului Electroenergetic National (SEN) in conditiile cresterii considerabile a portofoliului capacitatilor de productie din surse regenerabile (eolian, solar etc.);
? Stocarea si transferul energiei electrice la varful curbei de sarcina;
? Furnizarea de servicii tehnologice de sistem pentru Romania si tarile invecinate (reglaj frecventa putere, reglaj tertiar rapid, putere reactiva si functionarea in regim de compensator) pentru asigurarea standardelor de calitate a energiei electrice;
? Furnizarea de energie electrica in zona de vest a Romaniei, zona cu deficit de productie;
? Asigurarea unei alternative durabile de dezvoltare a potentialului hidroenergetic al Romaniei in contextul resurselor limitate de materii prime, a obtinerii unor energii ieftine si nepoluante.
,,Principalele obiective ale CHEAP Tarnita - Lapustesti sunt legate de functia de stocator de energie electrica - echilibrarea SEN si asigurarea rezervei de capacitate necesara SEN. In ultimii doi ani, s-au parcurs etape importante pentru implementarea cu succes a acestui proiect. Ma refer la crearea companiei de proiect si discutiile cu potentialii investitori. Am incredere ca vom demara aceasta investitie, de aproximativ un miliard de euro, cu beneficii multiple pentru Romania. (...) In acelasi timp, trebuie mentionat faptul ca CHEAP Tarnita - Lapustesti este proiectata pentru a oferi servicii de sistem la nivel regional, un element extrem de important daca tinem cont de cresterea ponderii energiei din surse regenerabile, in contextul tintelor Uniunii Europene pentru 2020“, a adaugat Ovidiu Demetrescu.
CHEAP Tarnita - Lapustesti este inclusa, ca proiect prioritar, in Programul de guvernare 2013 - 2016, asumat de Guvern.
Constructia centralei de la Tarnita - Lapustesti presupune o investitie greenfield estimata la aproximativ un miliard euro. Durata estimata a constructiei este intre cinci si sapte ani, proiectul presupunand crearea a peste 4000 de locuri de munca.