In memoriam
Data: 1 - 16 februarie 2015
Prof. univ. em. dr. ing. Aureliu Leca
Cu o profunda durere, intreaga comunitate inginereasca din tara noastra, toti cei care au avut prilejul sa-l cunoasca si, mai ales, sa lucreze impreuna de-a lungul multor decenii au luat cunostinta de trecerea in nefiinta a prof. univ. em. dr. ing. Aureliu Leca, membru fondator si titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, presedinte al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman (1992 - 2003), presedinte al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (1990 - 1993; 1997 - 2004), senator (2000 - 2004).
La funeraliile care au avut loc in ziua de 3 februarie a.c., a rostit un cuvant de ramas bun si presedintele Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (AGIR) si presedinte al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR), Mihai Mihaita. Redam, in continuare, textul omagiului pe care l-a adus:
„Ca un trasnet, care intr-o clipa sfarma si distruge un inalt si frumos edificiu, tot asa moartea nemiloasa a rapit intr-o clipa, in noaptea de 30 spre 31 ianuarie, pe profesorul emerit doctor inginer Aureliu Leca, «un om exceptional», asa cum anunta aceasta nenorocire fiica sa - Aura Silvia - si care mai spune «sunt mandra ca am avut un asemenea tata». Si noi, cei din Academia de Stiinte Tehnice din Romania, suntem mandri ca l-am cunoscut si ca am fost aproape de acest om exceptional pe care l-am iubit si apreciat.
Nascut la 25 iunie 1940, la Ploiesti, Aureliu Leca a studiat la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Energetica, Sectia de Termoenergetica, promotia 1963, absolvind ca sef de promotie. In perioada iulie 1968 - iunie 1969 a studiat in strainatate ca bursier Fulbright la Universitatea din Florida, Departamentul de Inginerie Nucleara. In anul 1972, si-a sustinut teza de doctorat in domeniul centralelor termoelectrice la Institutul Politehnic Bucuresti, avand ca subiect Rugozitatea artificiala pentru intensificarea transferului de caldura in reactoarele nucleare.
Prof. univ. emerit dr. ing. Aureliu Leca, autor si coautor a 33 de carti, monografii si manuale universitare in domeniul energetic, a publicat numeroase articole, studii si lucrari de specialitate in tara si in strainatate.
Cu vasta sa experienta, si-a adus o valoroasa contributie la dezvoltarea sistemului energetic romanesc. A fost prezent si implicat in momente decisive pentru sectorul energetic, detinand pozitii cheie in Ministerul Industriei, RENEL, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, presedinte al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei si altele. Pozitiile ocupate de Aureliu Leca au fost castigate prin munca cinstita si perseverenta, impunandu-se prin personalitatea sa.
L-am cunoscut cand era conducatorul RENEL si i-am propus sa ne fie alaturi pentru a infiinta ASTR. M-au impresionat amabilitatea si afectiunea pe care le degaja - parca ne cunosteam de mult.
In cadrul Academiei, s-a remarcat prin activitatea sa, prin implicarea fara rezerve in atingerea obiectivelor si prin pasiunea si perseverenta cu care se ocupa de problemele tehnico-economice actuale ale tarii. Era cel mai competent si implicat in sistemul energetic romanesc, remarcandu-se prin analize deosebit de pertinente referitoare in special la „energia termica“ si „eficienta energetica“, probleme de maxima actualitate, inclusiv in ceea ce priveste Cartea Alba a Energiei.
La finalul lunii ianuarie, am stabilit organizarea unei conferinte, cu participarea unor specialisti straini, cu tema „Energia termica“, tema care, in ultimul timp, a provocat o problema grava, sociala, in Romania. Despre unele detalii am discutat in preziua decesului, pentru ca la aceasta conferinta avea rolul principal.
UN MARE OM - prof. emerit dr. ing. AURELIU LECA - s-a stins din viata, dar ramane in urma sa o vasta experienta, iar prin competenta si devotamentul dovedite lasa si o scoala.
Cu demnitate si cinste vom pastra si urma exemplul sau; mai rar vom gasi al doilea ca dansul. Durerea este prea mare si mintea refuza sa creada ca Aureliu Leca nu mai exista.
Sa-i fie cinstirea vesnica si nestearsa amintirea.“
Alte articole



