Noi granturi pentru reducerea decalajului de performanta in cercetare in Europa
Data: 1 - 16 februarie 2015
Uniunea Europeana (UE) a anuntat lansarea unor noi granturi, menite sa ajute la reducerea decalajului de performanta in cercetare dintre statele membre si la consolidarea competitivitatii si a cresterii economice in Europa. Noul instrument de formare de echipe, in cadrul caruia se lanseaza granturile, va ajuta la imbunatatirea performantelor in cercetare si la cresterea investitiilor in tarile cu o clasare slaba in ceea ce priveste excelenta in cercetare. Finantate prin programul Orizont 2020, 31 de proiecte din astfel de tari au fost selectate sa pregateasca planuri operationale pentru noi centre de excelenta, in echipa cu institutii de calibru inalt din intreaga Europa.
In acest context, comisarul european pentru Cercetare, Stiinta si Inovare, Carlos Moedas, a declarat: „Simplu spus, am dori ca fondurile Orizont 2020 sa ajute o gama cat mai variata posibil de universitati si centre de cercetare europene. Suntem hotarati sa ne asiguram ca nicio parte a Europei nu ramane in urma in domeniile cercetarii si inovarii. Formarea de echipe ajuta acum la realizarea acestui lucru prin crearea de parteneriate intre institutiile de top si cele cu cel mai mare potential. Orizont 2020 rasplateste excelenta si, inca si mai important, cautarea excelentei“.
Primele proiecte bazate pe formarea de echipe care au fost selectate pentru finantare vor fi conduse de institutii sau agentii de cercetare, precum si de autoritati nationale sau regionale. In faza 1 a actiunii, proiectele vor primi pana la 500 000 euro fiecare (un total de 14,5 milioane euro) pentru pregatirea planurilor operationale pentru noile centre de excelenta sau pentru modernizarea celor existente. Proiectele finantate cuprind parteneriate intre institutii din intreaga Europa.
Precizam ca formarea de echipe este o parte importanta din eforturile UE de a descatusa potentialul Europei in materie de cercetare si inovare. Statele membre eligibile pentru formarea de echipe sunt cele care s-au alaturat UE dupa 2004 plus Portugalia si Luxemburg, precum si opt tari care nu sunt membre ale UE, dar care sunt asociate programului Orizont 2020. Formarea de echipe va ajuta la stabilirea de noi relatii de colaborare, la construirea unor retele stiintifice noi si la valorificarea unor noi posibilitati pe care le ofera piata.
Toate proiectele sunt selectate de experti independenti, conform procedurilor standard Orizont 2020. Actiunea cuprinde doua faze. In prima faza, se ofera finantare pentru elaborarea unui „plan de afaceri“ pentru viitorul centru. In faza a doua, pot fi apoi selectate pana la zece dintre aceste proiecte pentru a primi in continuare sprijin pentru crearea efectiva a centrului, in urma unui proces de revizuire concurential. Finantarea pentru propunerile din faza 1 (31 de proiecte selectate, din 169 de proiecte depuse) a ajuns la 14,5 milioane euro, iar pentru faza a doua, la ora actuala, sunt prevazute 87 milioane euro. Sinergia dintre politica de coeziune si cea de formare de echipe poate sa le permita proiectelor ajunse in faza a doua sa foloseasca fonduri structurale disponibile pentru crearea efectiva a centrelor de excelenta si pentru finantarea infrastructurilor si a echipamentelor de mari dimensiuni care nu sunt finantate de granturile pentru formarea de echipe.
Reamintim ca, in cadrul Orizont 2020, programul UE de finantare a cercetarii, va fi disponibil un pachet de masuri in valoare de pana la 800 de milioane euro pentru masuri de extindere a participarii statelor membre cu performante scazute in domeniul cercetarii.