Acad. Ionel Valentin Vlad, Doctor Honoris Causa al Universitatii Politehnica din Bucuresti
Data: 1 - 15 februarie 2016
La sfârsitul lunii ianuarie a.c., Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB) a acordat presedintelui Academiei Române, acad. Ionel Valentin Vlad, titlul de Doctor Honoris Causa. „Prin Hotarârea Senatului, Universitatea Politehnica din Bucuresti acorda domnului academician Ionel Valentin Vlad, presedintele celui mai înalt for de stiinta si cultura al tarii, Academia Româna, titlul academic Doctor Honoris Causa. Activitatea profesionala, opera stiintifica si personalitatea domnului academician sunt dificil de prezentat în Laudatio, astfel încât sa fie suficient de cuprinzator", a spus rectorul UPB, Mihnea Costoiu.
Cu toate acestea, în Laudatio, sunt continute elemente definitorii privind personalitatea si activitatea eminentului savant român Ionel Valentin Vlad. Consemnam ca s-a nascut la 22 septembrie 1943, la Bucuresti. A absolvit Liceul I. L. Caragiale si Facultatea de Electronica si Telecomunicatii a Institutului Politehnic din Bucuresti (1961 - 1966) si a urmat cursuri la Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti. Si-a continuat studiile în domeniul laserilor si holografiei la Universitatea din Paris VI (sub îndrumarea prof. M. Françon) si la CGE, în Franta (1969 - 1970). În 1972, a obtinut titlul de doctor cu lucrarea „Metode de prelucrare a informatiei în holografia conventionala si în timp real". Si-a început activitatea de cercetare la Institutul de Fizica Atomica din Bucuresti unde, împreuna cu George Nemes, a realizat primul laser cu mediu activ solid din România (sticla dopata cu neodim). A înfiintat si a condus Laboratorul de Holografie, ceea ce a marcat aparitia si dezvoltarea acestei scoli în tara noastra. În continuare, si-a adus contributii importante la dezvoltarea Laboratorului de Optica Neliniara si Informationala al Institutului National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, devenind vicepresedinte al Consiliului Stiintific al Institutului de Fizica Atomica si co-director al Centrului Român de Excelenta în Fotonica. În calitate de director national si responsabil de grup în Reteaua de Excelenta de Nanofotonica (PHOREMOST) a Uniunii Europene, precum si în relatiile sale internationale, a avut si are o contributie deosebita la deschiderea comunitatii stiintifice din România spre spatiul cercetarii comunitare si mondiale. Faptul este confirmat si de calitatea de profesor-invitat la universitati din Japonia, Mexic, Statele Unite, Elvetia, Marea Britanie, Rusia, Italia, Germania, Franta.
În Laudatio este mentionata activitatea de cercetare a acad. I. V. Vlad, concretizata în rezultate remarcabile privind crearea si studiul hologramelor în timp real, înregistrate în absorbanti saturabili. De asemenea, se subliniaza ca este autorul unor tratate de referinta precum: „Introducere în holografie" (1973); „Prelucrarea optica a informatiei" (1976, în colab.); „Stimulated Brillouin Scattering. Fundamentals and Applications" (2003, Londra, în colab.); „Studies in Modern Optics" (2008, Bucuresti). Este editorul a opt volume „Proceedings SPIE" (publicate în SUA, între 1994 - 2013). Este, totodata, editor-sef al revistelor „Proceedings Romanian Academy, Seria A" si „Romanian Reports in Physics". În total, a elaborat peste 175 de lucrari stiintifice aparute în mai mult de 220 de reviste si alte publicatii din tara si strainatate.
Este membru al Societatii Române de Fizica, Societatii Americane de Optica, Societatii Europene de Fizica, Societatii Europene de Optica, Societatii Nationale de Inginerie Optica, Colegiului Consultativ pentru Cercetare si Dezvoltare, Consiliului de Granturi al Academiei Române, Consiliului National al Cercetarii Stiintifice.
În 2010, ca vicepresedinte al Academiei Române, a înfiintat Scoala de Studii Doctorale Avansate (SCOSAAR) a celui mai înalt for cultural si stiintific al României. În 2014, a fost ales presedinte al Academiei Române. În aceasta calitate, coordoneaza procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare a României pentru urmatorii 20 de ani, elaborarea noii Legi a Academiei si programarea evenimentelor prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la înfiintarea Academiei Române (aprilie 2016).
Presedintele Senatului UPB, Ecaterina Andronescu, a afirmat ca este o onoare pentru universitate faptul ca Ionel Valentin Vlad a acceptat titlul de Doctor Honoris Causa, devenind astfel membru de onoare al comunitatii academice. „Este un moment important pentru universitatea noastra, pentru ca nu este o universitate extrem de generoasa în acordarea titlurilor. Selectia pe care o fac facultatile si o aproba Senatul este una foarte riguroasa si de aceea faptul ca ati acceptat sa va numarati printre marile personalitati carora universitatea le-a acordat acest titlul este important pentru noi, asa cum important pentru universitatea noastra este si numarul mare de academicieni pe care l-a avut în generatiile de profesori care au slujit-o", a spus Ecaterina Andronescu.
„Nu pot sa spun ca exista un lucru mai frumos si mai important pentru mine decât sa obtin acest titlu la Alma Mater", a afirmat presedintele Academiei Române. Cu prilejul festivitatii, Orchestra Inginerilor Petru Ghenghea, sub bagheta dirijorului Andrei Iliescu, a prezentat un program de muzica simfonica.
Alte articole


