Erasmus+: oportunitati de sustinere a generatiilor viitoare in Europa
Data: 1 - 15 februarie 2016
În primul sau an de existenta, Erasmus+, programul dedicat educatiei, formarii, tineretului si sportului, acum mai amplu si mai bine adaptat scopurilor urmarite, se ridica deja la nivelul asteptarilor, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Având un buget de peste 2 miliarde de euro în primul sau an, Erasmus+ a oferit deja unui numar de peste un milion de persoane posibilitatea de a participa la 18 000 de proiecte dotate cu finantare. Totodata, datorita posibilitatilor mai flexibile de colaborare între sectoare, sistemele europene din domeniile educatiei, formarii, tineretului si sportului pot testa practici inovatoare si pot contribui la procesul de reforma si modernizare.
„În primul sau an de functionare, programul Erasmus+ s-a dovedit a fi un adevarat succes. Numarul impresionant de participanti este dovada faptului ca programul aduce schimbari benefice, îmbunatatind perspectivele de angajare ale tinerilor, ajutându-i sa dobândeasca noi competente si experiente si contribuind la modernizarea sistemelor europene din domeniile educatiei, formarii si tineretului", a declarat Tibor Navracsics, comisarul UE pentru educatie, cultura, tineret si sport.
Cifrele publicate la finalul lunii ianuarie a.c. de CE arata ca, în 2014, Erasmus+ implica deja un numar mai mare de persoane, oferind o gama mai vasta de posibilitati. În primul sau an de existenta, programul a finantat un numar record de 650 000 de burse de mobilitate pentru studenti, stagiari, cadre didactice, voluntari si alte categorii de tineri si a pregatit terenul pentru primele împrumuturi acordate studentilor pentru programe complete de masterat în strainatate. Pentru prima data, programul a finantat proiecte de sustinere a politicilor, care au implicat autoritati publice si organizatii internationale.
Un program Erasmus+ consolidat ofera implicit sprijin mai puternic pentru beneficiari. Unul dintre aspectele notabile în aceasta privinta este îmbunatatirea recunoasterii studiilor efectuate în strainatate la întoarcerea în tara de origine. De asemenea, mobilitatea personalului si a profesorilor este mai bine integrata în strategiile de dezvoltare profesionala, cu sustinerea institutiilor din tara de origine.
Noul program Erasmus+ este, totodata, mai deschis, cu un accent puternic asupra promovarii incluziunii sociale, a cetateniei active si a tolerantei. Programul a consolidat, de asemenea, initiative consacrate îmbunatatirii perspectivelor de angajare a tinerilor si facilitarii tranzitiei acestora de la studii la activitatea profesionala. În acest context, s-a remarcat o crestere a numarului de stagii si de ucenicii din program.
De asemenea, CE a publicat, într-un raport separat, statistici privind mobilitatea studentilor si a personalului aferente ultimului an universitar (2013 - 2014) din fostul program Erasmus pentru învatamântul superior, care se înscria în programul-cadru de învatare pe tot parcursul vietii. Conform datelor, s-a înregistrat un numar record de studenti (272 000) si de personal (57 000), comparativ cu anul precedent. Spania, Germania si Franta au ramas cele mai populare trei destinatii alese de studentii Erasmus pentru a studia sau pentru a se forma în strainatate în perioada 2013 - 2014.
De asemenea, un nou studiu privind impactul regional al programului Erasmus confirma ca, desi participarea la schimburi de studenti Erasmus îmbunatateste semnificativ sansele tinerilor de a obtine locuri de munca de înalta calitate, în posturi de conducere, acest lucru este valabil în special pentru studentii din Europa de Sud si de Est.
Reamintim ca obiectivul programului Erasmus+ este sa sprijine modernizarea sistemelor europene din domeniile educatiei, formarii si tineretului, ameliorând în acelasi timp competentele studentilor, perspectivele de angajare si participarea activa a acestora în cadrul societatii. Programul, cu o durata de sapte ani (2014 - 2020), dispune de un buget de 14,7 miliarde euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 40% fata de nivelurile anterioare ale cheltuielilor si reflecta angajamentul UE de a investi în aceste domenii. Erasmus+ va oferi unui numar de peste 4 milioane de europeni posibilitatea de a studia, de a se forma, de a acumula experienta profesionala si de a face voluntariat în strainatate. De asemenea, programul sprijina parteneriate transnationale între institutiile de învatamânt, de formare profesionala si de tineret, pentru a încuraja cooperarea si a forma conexiuni între mediul educational si cel profesional. De asemenea, prin intermediul actiunilor Jean Monnet, programul sprijina dezvoltarea activitatilor de predare si cercetare în domeniul integrarii europene.