Un nou inceput...
Data: 1 - 15 februarie 2016
Editorialul numarului 601 al Universului ingineresc nu poate fi consacrat altui subiect decât cel care vizeaza evaluarea unui parcurs de peste un sfert de secol dintr-o perspectiva în care trecutul si prezentul pot si trebuie sa prefigureze cât mai convingator viitorul. În fond, ce acumulari de experienta ofera cele 600 de numere de pâna acum ale acestei publicatii care s-a nascut si a rezistat unei perioade de tranzitie în toate componentele societatii românesti traumatizate de schimbari care nu i-au adus totdeauna satisfactiile dorite? Consider ca cele 600 de numere ne ofera noua, inginerilor, membri ai AGIR, dar si profesionistilor în mass-media, datele necesare unui „studiu de caz" dintre cele mai interesante.
Aparuta în atmosfera efervescenta din perioada imediat post-revolutionara, publicatia numita la început, în februarie 1990, Curierul AGIR, s-a dorit si a reusit, în buna masura, sa fie o voce distincta, autorizata a inginerilor români care si-au reconstituit asociatia profesionala sub auspiciile libertatii cucerite cu multe jertfe, o libertate care avea si are în centrul ei nu numai drepturile fundamentale ale omului, ci si nevoia de reînnoire a economiei românesti ca baza a progresului întregii tari. Or, Curierul AGIR si, din mai 1991, Univers ingineresc, au constituit vehiculul de presa care depune marturie despre ce au însemnat si înseamna inginerii români de pretutindeni într-o perioada în care schimbarile nu au fost totdeauna pozitive, în care fiecare si toti laolalta am fost nevoiti sa facem fata unor vremuri grele, pasind pe un drum nebatatorit, plin de dificultati nu usor de depasit. Aceasta rezistenta în timp a încorporat deopotriva respectul fata de traditii, fata de modele, dar si noile performante din tot acest sfert de secol de transformari fara precedent în istoria nationala.
De-a lungul acestei perioade, ne-a fost dat sa vedem cum sute si sute de publicatii, inclusiv ale unor structuri profesionale, si-au încetat aparitiile, din cele mai diverse cauze. În primul rând, pentru ca nu au rezistat pe o piata concurentiala extrem de volatila. Un factor esential al esecului lor publicistic l-a constituit erodarea încrederii publice în mass-media autohtona. Or, ceea ce este remarcabil în cazul Universului ingineresc este tocmai pastrarea încrederii cititorilor, mereu regenerata de constatarea ca aceasta publicatie n-a facut jocuri politice, nu a slujit grupuri de interese reprobabile, nu a cazut în capcana senzationalismului ieftin, a tabloidizarii. Mai mult decât atât: în conditiile în care presa tiparita din tara noastra (în contrast cu ceea ce se petrece pe alte meridiane, în special în statele dezvoltate) a pierdut foarte mult teren în favoarea audiovizualului si, mai ales, a asa numitelor retele de socializare, Universul ingineresc a demonstrat - prin mesaj, seriozitate, acuratete si miza morala - ca se poate face publicistica de calitate prin valoarea documentului scris despre ceea ce au facut si fac inginerii români de astazi atât pentru prezentul istoric, cât si pentru posteritate.
Astfel, se poate constata ca, prin efortul AGIR de a avea, în continuare, propria sa publicatie - efort sustinut consecvent si calificat de redactie, de colaboratori, de cititori, carora le adresam cele mai sincere si calde multumiri - întreaga colectie a Universului ingineresc este ea însasi un valoros document scris, care va vorbi peste timp despre preocuparile, despre framântarile si realizarile celor din trecutul apropiat si din prezent. Astfel, generatiile care ne vor urma vor face apel la aceasta publicatie pentru a afla, direct de la sursa, ce au facut înaintasii lor. Si cum totul pe lumea aceasta progreseaza prin perpetua regenerare, putem considera si numarul 601 al Universului ingineresc drept un nou început, bazat pe competenta, pe încredere, tinuta etica, un nou început sustinut de o mereu reînnoita apetenta fata de tot ceea ce este mai valoros pentru tara, pentru umanitate.
Alte articole



