Bliz
Data: 1-15 februarie 2017 2017
● Linie de transport ecologică între Călăraşi şi Silistra. Graţie proiectului cu finanţare europeană „Acces curat în zona transfrontalieră Călărași - Silistra", derulat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, a fost deschisă recent o linie de transport nepoluantă între Silistra (Bulgaria) şi Călăraşi (România). Linia de transport are o lungime de 4 km şi este efectuată în 6 minute dus Călăraşi - Silistra şi 12 minute la întoarcere, capacitatea de transport între cele două maluri ale Dunării fiind de 8 persoane pe fiecare cursă. Staţiile de îmbarcare aferente liniei de transport sunt prevăzute cu microcentrale eoliene şi panouri fotovoltaice şi au afişaj permanent privind condiţiile meteo din zonă. Potrivit Biroului de presă al ICPE-CA, autorităţile locale din Călăraşi şi Silistra nu vor introduce taxe de călătorie pentru pasageri pentru o perioadă de doi ani.
● Cea mai lungă cursă aeriană comercială directă, între Doha şi Auckland. Cel mai lung zbor comercial direct din lume a fost operat de un avion al Qatar Airways. Aeronava a decolat la data de 5 februarie a.c. din capitala Qatarului, Doha, și a aterizat a doua zi, după 16 ore şi 20 de minute, pe aeroportul neozeelandez din Auckland. Avionul a parcurs 14 535 km şi a traversat zece fusuri orare şi cinci ţări. Patru piloți și 15 însoțitoare de bord au făcut parte din echipaj. Această cursă directă este una zilnică şi are o capacitate de transport de 116 tone în timpul săptămânii. Recordul ar putea fi doborât în curând de Singapore Airlines, care intenţionează să lanseze zboruri pe ruta Singapore - New York.
● Uber îşi propune dezvoltarea industriei maşinilor zburătoare. Compania Uber a angajat un fost inginer NASA pentru a contribui la dezvoltarea tehnologiilor necesare creării aşa-numitei maşini zburătoare. Mark Moore a lucrat 30 de ani la NASA şi este cunoscut pentru lucrarea sa despre vehicule cu decolare şi aterizare verticală (VTOL - Vertical Take Off and Landing). De altfel, în urmă cu câteva luni, Uber a publicat un plan de lansare a serviciului Elevate, un serviciu de „transport urban prin aer la cerere". Compania Uber spune că nu plănuiește să proiecteze și să construiască mașini zburătoare, ci să „contribuie la ecosistemul VTOL în curs de formare, dar în creștere, și să înceapă să joace orice rol util pentru a accelera dezvoltarea acestei industrii". Prin proiectul Elevate, Uber intenţionează ca preconizatul său serviciu de taxiuri zburătoare să funcționeze ca o rețea de aeronave electrice ușoare care decolează și aterizează pe verticală, de pe heliporturile urbane și acoperișurile zgârie-norilor. Aceste VTOL vor funcționa folosind aripi fixe. Nu va mai fi necesară purtarea căștilor de anulare a zgomotului. Uber spune că VTOL-urile sale vor fi cu 15 decibeli mai silențioase decât elicopterele. Aeronava va fi în măsură să zboare peste 150 km la o viteză de 100 km/h cu o singură încărcare.