Fonduri europene nerambursabile alocate Romaniei Peste 30 miliarde euro pentru dezvoltare durabila si progres stiintifico-tehnic
Data: 1-15 februarie 2017 2017
În Raportul Ministerului Finanţelor Publice consacrat bugetului pe anul 2017, un capitol special abordează tema complexă a modalităţilor practice de accesare a fondurilor europene nerambursabile destinate României. Este vorba despre intervalul de finanţare 2014 - 2020, pe capitole, potrivit unor obiective tematice bine definite. Este important de relevat că pe primele trei locuri în enumerarea acestor obiective se situează consolidarea cercetării, a dezvoltării tehnologice şi a inovării (peste un miliard de euro), îmbunătăţirea accesului la tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor (peste o jumătate de miliard de euro), creşterea competitivităţii IMM-urilor (3,2 miliarde de euro). În ceea ce priveşte protecţia mediului, cu trei componente - reducerea emisiilor de carbon în toate sectoarele, adaptarea la schimbările climatice şi utilizarea eficientă a resurselor - alocările au ponderea cea mai mare în totalul sumelor prevăzute: circa 10 miliarde euro.
Pornindu-se de la situaţia actuală, de la priorităţile reale ale economiei româneşti, s-au stabilit sume deosebit de importante pentru promovarea transportului durabil şi eliminarea blocajelor din infrastructurile reţelelor importante, în primul rând ale celor rutiere şi feroviare. Pentru realizarea proiectelor din aceste domenii, sunt prevăzute peste 6 miliarde euro.
Mai sunt de consemnat, pentru importanţa lor, domeniile care vizează aspectele de ordin social, de la creşterea ocupării forţei de muncă până la combaterea sărăciei şi a oricărei forme de discriminare. Alocările îndreptate spre atingerea acestor obiective depăşesc, la rândul lor, 5,5 miliarde euro. În acelaşi context, se evidenţiază locul şi rolul care se atribuie investiţiilor în educaţie. Pentru formarea profesională, pentru dezvoltarea competenţelor şi pentru învăţare pe tot parcursul vieţii sunt prevăzute finanţări în valoare de aproape 2 miliarde euro.
Acest tablou general indică nu numai resursele care ne stau la dispoziţie şi care reprezintă şanse reale de progres, ci şi modul în care trebuie stabilite priorităţile astfel încât, până la orizontul anului 2020, ţara noastră să se apropie semnificativ, pe toate planurile, de nivelul mediu de dezvoltare pe ansamblul Uniunii Europene.