Noi firme, noi posibilitati de afirmare a profesiilor ingineresti
Data: 1-15 februarie 2017 2017
Potrivit statisticilor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în 2016 s-au înfiinţat 105 982 companii noi. În structura acestora, SRL-urile reprezintă 69,7%, cu un număr total de 73 889. Pentru comparaţie, precizăm că în 2015 s-au înfiinţat 64 417 SRL-uri.
În topul judeţelor şi oraşelor ţării, lider detaşat rămâne Bucureştiul, cu 18 062 înregistrări de firme în 2016. Pe locul al doilea se află judeţul Cluj, cu 5674 de înregistrări, iar pe poziţia a treia judeţul Timiş, cu 4711 firme nou-înfiinţate. Pe locul al patrulea se află judeţul Ilfov, cu 4586 de înregistrări.
Cu toate că, în anumite zone, numărul de firme noi nu urmează acelaşi trend în ceea ce priveşte obiectul de activitate, este de subliniat că, indiferent de ramură sau subramură, o parte însemnată a locurilor de muncă este ocupată de ingineri şi tehnicieni. Pe ansamblul pieţei forţei de muncă, se înregistrează o schimbare semnificativă în raportul dintre cerere şi ofertă, consemnându-se un deficit semnificativ atât în ceea ce priveşte numărul de ingineri, cât şi de personal calificat şi înalt calificat din rândurile tehnicienilor şi muncitorilor în sectoare importante, în special din industrie şi construcţii. Analiza acestei situaţii a condus la concluzii de ordin practic privind susţinerea, inclusiv pe cale bugetară, a învăţământului tehnic - profesional. De asemenea, o serie de firme au încheiat contracte cu studenţi din învăţământul tehnic superior în vederea efectuării practicii şi asigurării unor locuri de muncă atractive după absolvirea facultăţilor.