Planul de Mobilitate Urbana Durabila 2016 - 2030 pentru Regiunea Bucuresti - Ilfov, lansat in dezbatere publica
Data: 1-15 februarie 2017 2017
Primăria Municipiului Bucureşti a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016 - 2030 pentru Regiunea Bucureşti - Ilfov. Documentul poate fi consultat pe site-ul Primăriei, la adresa http://www4.pmb.ro/wwwt/L52/docs/01_20170208.pdf şi la avizierul Primăriei Municipiului Bucureşti. „Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016 - 2030 este un document strategic, realizat cu sprijinul BERD, care propune o viziune coerentă de dezvoltare a mobilităţii în regiunea Bucureşti - Ilfov", a precizat primarul general al Capitalei, care a subliniat că documentul include „proiecte care vor creşte semnificativ calitatea vieţii cetăţenilor".
Între proiectele incluse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016 - 2030 pentru Regiunea Bucureşti - Ilfov se regăsesc: ▪ înfiinţarea Autorităţii de Transport Metropolitan Bucureşti - Ilfov; ▪ introducerea de benzi de circulaţie cu prioritate pentru transportul public pe o distanţă de 25 km; ▪ modernizarea reţelei de mijloace de transport în comun prin achiziţia de 100 de troleibuze, 500 de autobuze, dintre care 300 electrice, şi 300 de tramvaie; ▪ modernizarea, extinderea infra-structurii de tramvai (41 km cale dublă) şi reabilitarea a aproximativ 1800 de staţii; ▪ construcţia de parcări de tip Park&Ride la punctele-cheie de intrare în oraş; ▪ construcţia de parcări subterane; ▪ amenajarea infrastructurii utilitare pentru biciclete (piste de biciclete şi locuri de parcare pentru biciclete), precum şi extinderea sistemului de închiriere biciclete (bike-sharing); ▪ crearea de noi zone cu prioritate pentru pietoni şi biciclişti în centrul oraşului, concomitent cu modernizarea spaţiului urban public; ▪ îmbunătăţirea condiţiilor de accesibilitate pentru persoane cu mobilitate redusă; ▪ realizarea de pasaje pietonale subterane; ▪ îmbunătăţirea sistemului de management al traficului.
Totodată, în urma analizelor aprofundate realizate în ultimele luni, reprezentanții Primăriei Municipiului București vor solicita includerea în PMUD a încă patru proiecte de maximă importanţă pentru mobilitatea cetăţenilor, proiecte care vizează decongestionarea traficului în zonele cu maximă expansiune. Este vorba despre supralărgirea străzii Prelungirea Ghencea, între str. Braşov şi şoseaua de centură a Municipiului Bucureşti şi realizarea unui terminal intermodal comun cu viitoarea staţie de tren din zona Haltei Bariera Domneşti. Un alt proiect vizează modernizarea străzii Barbu Văcărescu şi a străzii Av. Alex. Şerbănescu (sistem rutier şi cale rulare tramvai) de la şos. Ştefan cel Mare până la bd. Aerogării şi prelungirea liniei de tramvai până la Zona Comercială Băneasa. Se mai propune modernizarea sistemului rutier şi a liniei de tramvai pe bd. Dimitrie Pompeiu şi prelungirea până la str. Barbu Văcărescu, pentru asigurarea unei legături directe cu un mijloc de transport rapid, nepoluant şi de mare capacitate, a zonei de birouri Pipera (aflată în plină expansiune) cu zona de nord a Capitalei. Al patrulea proiect se referă la modernizarea şoselei Petricani, între bulevardul Lacul Tei şi sensul giratoriu de la intersecţia cu bd. Pipera, atât pentru sistemul rutier, cât şi pentru calea de rulare a tramvaiului.
Primăria Municipiului Bucureşti precizează că, în perioada de dezbatere publică (până la 22 martie a.c.), toţi cetăţenii, ONG-urile sau persoanele juridice pot face sugestii cu privire la acest proiect şi îşi pot exprima opiniile în ceea ce priveşte îmbunătăţirea proiectului de hotărâre. Municipalitatea va analiza toate recomandările referitoare la acest proiect de hotărâre, prin completarea, modificarea şi, ulterior, definitivarea actului normativ care va fi supus votului consilierilor generali.