Blitz
Data: 1-15 februarie 2018 2018
● Competitivitate printr-o bază industrială puternică. România își va baza competitivitatea pe o industrie națională puternică, crearea de locuri de muncă și produse cu valoare adăugată mare, în exporturile românești. Acesta a fost mesajul transmis de delegația României la reuniunea informală a Consiliului UE Competitivitate, desfășurată la începutul lunii februarie a.c., la Sofia (Bulgaria). Delegația țării noastre, prin reprezentanții Ministerului Economiei, a transmis, totodată, că România consideră necesară o evaluare continuă a Comisiei Europene privind impactul generat de costurile politicii UE de mediu și energie asupra industriilor energointensive, comparativ cu costurile similare ale industriei din celelalte țări industrializate.
● Al 9-lea Forum Urban Mondial al ONU. În perioada 7 - 13 februarie a.c., la Kuala Lumpur (Malaezia) s-a desfăşurat cel de-al 9-lea Forum Urban Mondial. Evenimentul a reprezentat principala reuniune la nivel global pe teme urbane, locul de întâlnire pentru decidenții politici, reprezentanți ai autorităților locale, ONG-uri și experți în domeniul dezvoltării urbane durabile, fiind un eveniment unic în paleta activităților ONU. Forumul s-a axat pe punerea în practică a fișei de parcurs din domeniul urban la nivel global, în vederea realizării obiectivelor Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Comisarul pentru politică regională Corina Crețu, responsabil pentru politica urbană a UE, a prezentat progresele înregistrate în ceea ce privește angajamentele voluntare luate de UE în acest domeniu. Aceste angajamente includ elaborarea unei definiții armonizate la nivel mondial a noțiunii de oraș şi promovarea cooperării între orașe în domeniul dezvoltării urbane durabile.
● Cel mai mare rezervor natural de mercur din lume, descoperit în permafrostul arctic. Permafrostul din zona arctică stochează cantități imense de mercur natural, conform unei noi descoperiri, cu implicații majore pentru sănătatea umană și ecosistemele lumii, scrie green-report.ro. Astfel, în cadrul unui recent studiu, cercetătorii de la U.S. Geological Survey (USGS) au măsurat concentrațiile de mercur din permafrostul aflat în Alaska, estimând cantitățile de mercur stocate în regiunile nordice înghețate de la ultima eră glaciară și până în prezent. Rezultatele analizei relevă că solurile de permafrost nordice stochează aproape de două ori mai mult mercur decât stochează împreună restul solurilor, oceanul și atmosfera. Oamenii de știință sunt îngrijorați de noua descoperire, în condițiile în care schimbările climatice contribuie la dezghețarea accelerată a permafrostului. Cantități mari de mercur ar putea fi eliberate odată cu topirea gheții, contaminând apele din jur și afectând ecosistemele, precum și populațiile indigene din zonă. Dacă mercurul este transportat prin ape, ar putea fi transformat de microorganisme în metil mercur, o toxină periculoasă care cauzează boli grave ale sistemului nervos la animale.