Galati - Simpozion in domeniul nanocompozitelor
Data: 1-15 februarie 2018 2018
Centrul de Excelenţă Prelucrarea Polimerilor din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi şi SC CRIOMEC SA au organizat, la 22 ianuarie a.c., sub patronajul Academiei de Ştiinţe Tehnice din România (ASTR) şi al Institutului de Chimie Macromoleculară Petru Poni din Iaşi, simpozionul Noi aplicaţii ale nanocompozitelor, deschizând, astfel, seria manifestărilor ştiinţifice şi culturale dedicate Centenarului Marii Uniri.
A conferenţiat Marc J. Abadie, profesor emerit la Universitatea Montpellier 2 (Franţa) şi visiting professor la Nanyang Technological University din Singapore. Cu o experienţă profesională de 40 de ani, din care 10 în industrie (IBM USA, MOD UK, SNPA/Total France), J. M. Abadie este autorul a 11 cărţi şi deţinătorul a 11 patente de cercetare, având în pregătire peste 50 de doctoranzi în domeniu. El le-a vorbit doctoranzilor, masteranzilor, studenţilor şi elevilor de la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri care au participat la eveniment, despre viitorul ingineriei, precum şi despre evoluţia nanotehnologiilor folosite în automotive şi industria aerospaţială. „Sunt pentru prima dată la Galaţi şi am avut ocazia să vizitez Centrul de Excelenţă Prelucrarea Polimerilor, unde am găsit o echipă de cercetători cu performanţe în domeniu, dar şi aparatură de ultimă generaţie, folosită în industrie. M-am bucurat şi am promis că voi reveni cu plăcere la Galaţi, să susțin conferinţe, poate să ajut, parţial, studenţii pasionaţi de domeniul polimerilor. Pentru că, în ziua de azi, un bun inginer trebuie să ştie să folosească şi astfel de materiale", a declarat profesorul francez, care le-a dat şi câteva sfaturi viitorilor specialişti: „Un bun inginer trebuie să muncească mult, să fie inteligent, inventiv şi să dea dovadă de conștiință. În plus, să încerce să-şi depăşească profesorii!".
Marc J. Abadie colaborează de mai mulţi ani cu cel mai mare centru de prelucrarea polimerilor din România - Institutul de Chimie Macromoleculară Petru Poni (ICMPP) din Iaşi, aflat sub coordonarea profesorului Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, care a fost prezent la eveniment.