Blitz
Data: 1-15 februarie 2021
● Competiţie lansată de NASA vizând descoperirea unor metode de producere a hranei în spațiu. NASA şi Agenţia Spaţială Canadiană au lansat un concurs pentru descoperirea unor metode prin care astronauții să producă hrană în spațiu, oferind, în acest scop, un premiu de 500 000 de dolari. The Deep Space Food Challenge este competiţia care va ajuta nu doar la descoperirea unor metode de a produce hrană pentru misiuni spaţiale, ci va putea fi aplicată şi pentru regiuni cu condiţii dure de pe glob. Pentru prima etapă a concursului, proiectele trebuie înregistrate până la 28 mai a.c. Pot participa echipe din toate ţările. Cele mai bune 20 de echipe vor fi invitate de NASA să ia parte la construcţia prototipului. Câştigătorii vor fi anunţaţi la 21 septembrie. În prezent, astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională se hrănesc cu mâncare congelată transportată de pe Pământ.
● Un nou capitol în istoria aviaţiei: primul zbor din lume cu kerosen sintetic. O aeronavă a companiei aeriene KLM alimentată cu combustibil sintetic a transportat, în luna ianuarie, pasageri din Amsterdam la Madrid, fiind primul zbor din lume operat cu kerosen sintetic, au anunţat Guvernul olandez şi operatorul aerian. Dezvoltarea şi implementarea alternativelor sintetice şi a biocombustibilului sunt considerate drept esenţiale pentru eforturile pe termen lung pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în aviaţie. Avionul KLM a folosit un mix obişnuit de combustibil cu 500 litri kerosen sintetic produs cu dioxid de carbon, apă şi surse de energie regenerabile, alături de combustibilul obişnuit pentru alimentarea aeronavei. „Tranziţia de la combustibilii fosili la alternative durabile este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă industria", au declarat managerii KLM. „O industrie aviatică mai sustenabilă reprezintă o provocare crucială pentru toţi. Cu acest zbor, pentru prima dată în lume, intrăm într-un noul capitol al aviaţiei", a afirmat ministrul olandez al infrastructurii, Cora van Nieuwenhuizen.
● Danemarca va construi o insulă artificială care să găzduiască turbine eoliene. Guvernul danez a făcut primii paşi pentru cel mai mare proiect de construcţie demarat vreodată în această ţară, o insulă artificială care va găzdui parcuri de turbine eoliene. Proiectul are o valoare de 210 miliarde de coroane (34 miliarde de dolari) şi prevede construirea unei insule artificiale cu o suprafaţă de 120 000 mp la o distanţă de aproximativ 80 km de coasta de vest a ţării şi va conecta mai multe state europene, potrivit ministerului danez al energiei. Proiectul este prognozat să fie terminat până în 2033 şi iniţial va putea furniza 3 GW de electricitate, suficient pentru a aproviziona 3 milioane de gospodării. Planurile vizează însă creşterea capacităţii de producţie până la 10 GW. Danemarca este cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene offshore.
Alte articole



