Vehiculele electrice - un obiectiv al pregatirii de specialitate in invatamantul profesional si tehnic
Data: 1-15 februarie 2021
În peisajul economic global, ținta protejării mediului prin folosirea surselor de energie regenerabilă își află o modalitate de transpunere în realitate, prin dezvoltarea calitativă și numerică a vehiculelor electrice.
Vehiculele electrice alimentate cu acumulatoare reîncărcabile reprezintă un domeniu în expansiune, atât sub aspectul fabricației, cât și sub cel al utilizării la nivel național.
Dat fiind trendul ascendent al acestei categorii de vehicule, este evident că forței de muncă implicate în fabricație și mentenanță, îi sunt necesare competențe care să fie corelate îndeaproape, sub aspectul cunoștințelor și abilităților, cu specificul domeniului care are un potențial ridicat de absorbție a absolvenților calificați.
Sistemul românesc de formare profesională inițială urmărește să dezvolte absolvenților învățământului profesional și tehnic, pe lângă competențele specifice unei calificări, și atitudinile caracteristice unui cetățean proactiv care aplică - în activitatea profesională și în cea personală - principiile dezvoltării durabile.
Având în vedere contextul global și cel național, precum și obiectivul de dezvoltare instituțională prin multiplicarea parteneriatelor cu agenți economici din regiune, Liceul Tehnologic Ștefan Odobleja a accesat, ca partener, proiectul „C-Evil - Chargers of Electric Vehicles in Learning", coordonat de CAM Consulting Kft. din Ungaria. Proiectul Erasmus+ răspunde Apelului KA2 - Cooperare pentru inovare și schimbul de bune practici și se înscrie pe Axa KA202 - Parteneriate strategice pentru educație și formare profesională.
Unul dintre rezultatele finale ale proiectului derulat de cele șapte organizații partenere din Turcia, Spania, Olanda, Grecia, Slovenia și România este o platformă online cu materiale de învățare și evaluare pe tema proiectului. Această platformă răspunde nevoilor exprimate de agenții economici, de profesori și de elevi în etapa analizei de nevoi, în legătură cu asigurarea pregătirii forței de muncă pentru domeniul stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice. Exprimate sintetic, aceste nevoi subliniază necesitatea de a asigura forța de muncă din acest domeniu, o pregătire specifică interdisciplinară (chimie - fizică - electrotehnică - tehnologie) integrată în curriculum-ul școlar.
În perioada 18 - 21 ianuarie 2021, materialele de învățare proiectate de specialiștii parteneri au fost pilotate și, astfel, o echipă formată din trei cadre didactice de la Liceul Tehnologic Ștefan Odobleja din Craiova a participat la instruirea online organizată în cadrul Proiectului „C-Evil".
A fost o experiență deosebit de rodnică în cadrul căreia, pe lângă cunoștințele prezentate, au fost abordate și aspecte metodologice pentru organizarea instruirii în mediul online.
Participarea la curs s-a finalizat cu mai multe rezultate pozitive prin care poate fi asigurată proiectarea și implementarea unui curriculum specific pentru lucrătorii din domeniul stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice, cu accent pe instalarea și întreținerea acestora. Acest curriculum va fi disponibil și utilizabil oriunde în Europa, în unități școlare de învățământ profesional și tehnic și pentru e-learning. Pe lângă furnizarea de materiale de instruire unitare, curriculum-ul evidențiază diferențele specifice fiecărei țări, legate, de exemplu, de legislație, de normele și reglementările locale, de specificațiile tehnice ale rețelei electrice sau de standardele de siguranță.
Echipa de profesori - membri ai Sucursalei AGIR Dolj - care a participat la pilotarea cursului a identificat și modalitatea de a valorifica potențialul formativ al materialelor de învățare, și anume în cadrul orelor alocate Curriculum-ului în Dezvoltare Locală (CDL). Contextul este deosebit de favorabil acestui demers: școala desfășoară deja activități de pregătire practică în cadrul unui parteneriat cu Ford România S.A., iar proiectul de revizuire a Planurilor-cadru pentru învățământul preuniversitar alocă un buget generos de ore acestei componente a pregătirii de specialitate.
Prin acest curriculum și prin materialele de învățare realizate în cadrul proiectului „C-Evil", elevii - viitorii profesioniști - pot dobândi competențele necesare inserției rapide pe piața forței de muncă.
Alte articole




