Europenii sprijina cu fermitate stiinta si tehnologia, conform unui nou sondaj Eurobarometru
Data: 1-15 februarie 2025
Cel mai recent sondaj Eurobarometru privind „cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni față de știință și tehnologie", publicat în aceste zile de Comisia Europeană (CE), arată că peste 8 din 10 cetățeni (83%) consideră că influența generală a științei și tehnologiei este pozitivă. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, două treimi dintre respondenți (67%) sunt de acord că știința și tehnologia ne fac viața mai ușoară, mai sănătoasă și mai confortabilă.
Respondenții sunt cei mai susceptibili să creadă că energiile regenerabile (87%), tehnologia informației și comunicațiilor (79%) și vaccinurile și combaterea bolilor infecțioase (77%) vor avea un efect pozitiv asupra modului nostru de viață în următorii 20 de ani.
- Credit foto: www.pixabay.com
Sondajul arată că majoritatea europenilor doresc să afle mai multe despre evoluțiile științifice (58%). Cu toate acestea, lipsa de timp (40%), lipsa de interes (37%) și lipsa de cunoștințe în domeniul științei și tehnologiei (36%) rămân obstacole semnificative în ceea ce privește implicarea publicului în știință și tehnologie.
Sondajul a examinat, de asemenea, aspecte mai ample privind încrederea și echitatea în știință. Rezultatele arată că 77% dintre respondenți sunt de acord că știința și tehnologia ar trebui să ia în considerare nevoile tuturor grupurilor de persoane atunci când dezvoltă noi soluții și produse, în timp ce alți 72% consideră că guvernul ar trebui să își asume responsabilitatea de a se asigura că noile tehnologii aduc beneficii tuturor. În paralel, majoritatea cetățenilor își exprimă o anumită îngrijorare cu privire la potențialul aplicațiilor științifice de a amenința drepturile omului (58% sunt de acord cu declarația), iar aproape două treimi (64%) consideră, de asemenea, că știința și tehnologia ar putea contribui la îmbunătățirea mediului și la combaterea schimbărilor climatice, dar că acestea ajută în principal întreprinderile să câștige bani.
În ceea ce privește schimbul de rezultate științifice și implicarea publicului, opt din zece respondenți (80%) sunt de acord cu afirmația potrivit căreia rezultatele cercetării finanțate din fonduri publice ar trebui să fie puse la dispoziție online în mod gratuit, în timp ce peste șase din zece respondenți (63%) sunt de acord că „implicarea persoanelor care nu sunt oameni de știință în cercetare și în dezvoltarea tehnologică asigură faptul că știința și tehnologia răspund nevoilor, valorilor și așteptărilor societății".
Sondajul din acest an a pus accentul pe utilizarea inteligenței artificiale (IA) pentru cercetarea științifică, dezvăluind opinii mixte în rândul cetățenilor în această privință. Puțin peste o treime dintre respondenți (38%) spun că au încredere în cercetarea științifică și descoperirile create cu ajutorul IA, în timp ce un sfert (25%) nu au încredere în acest tip de cercetare. Cu toate acestea, jumătate dintre cetățenii UE (50%) sunt de acord că IA utilizată în știință duce la descoperiri științifice care vor conduce la soluții la provocări majore, cum ar fi schimbările climatice și bolile grave.
Pentru a valorifica interesul cetățenilor și a spori gradul de sensibilizare a publicului cu privire la sprijinul UE pentru știință, cercetare și inovare, o campanie de comunicare a UE urmează să fie lansată în prima jumătate a anului 2025. Campania va prezenta proiectele de cercetare și inovare sprijinite de UE și rolul acestora în îmbunătățirea vieții oamenilor.
Reamintim că Orizont Europa, programul UE pentru cercetare și inovare (2021 - 2027), consolidează interacțiunile dintre știință și societate prin promovarea creării în comun a agendelor de cercetare și inovare și prin implicarea directă a cetățenilor și a societății civile în activitățile de cercetare și inovare.
Implicarea societății în cercetare și inovare este un domeniu prioritar de acțiune comună în UE în cadrul Pactului pentru cercetare și inovare în Europa, iar implicarea cetățenilor și a părților interesate se află în centrul agendei de politici privind Spațiul european de cercetare, contribuind la sporirea impactului societal și a încrederii în știință.
Alte articole




