Raport national: Peste o treime dintre elevi sunt afectati de analfabetismul numeric
Data: 1-15 februarie 2025
Potrivit primului Raport Național pentru clasele I - XII privind Alfabetizarea Numerică prezentat în luna februarie a.c. de Asociația pentru Valori în Educație (AVE România) și Brio, peste o treime dintre elevi sunt afectați de analfabetismul numeric, iar 16% dintre aceștia întâmpină dificultăți semnificative. Potrivit documentului, alfabetizarea numerică reprezintă capacitatea indivizilor de a utiliza, interpreta și comunica informații matematice în diferite contexte ale vieții cotidiene, profesionale și sociale (OECD, 2019). Această competență include nu doar abilitatea de a efectua calcule aritmetice, ci și capacitatea de a evalua critic datele, de a recunoaște modelele numerice, de a lua decizii informate bazate pe date și de a aplica gândirea logică în rezolvarea problemelor (Gal, 2024).
- Credit foto: www.freepik.com
Alfabetizarea numerică este esențială pentru funcționarea eficientă în societatea contemporană, unde datele statistice, reprezentările grafice și interpretările cantitative sunt omniprezente (Gal, 2000). Aceasta permite indivizilor să analizeze informații financiare, să înțeleagă riscurile și probabilitățile, să gestioneze bugete personale și să participe activ la viața economică și socială (OECD, 2016). Lipsa alfabetizării numerice poate contribui la analfabetism funcțional în societate, determinând dificultăți în luarea deciziilor informate (Peters et al., 2006).
Cele cinci categorii de funcționalitate trasate în raport pentru fiecare clasă sunt: A (excelentă), B (bună), C (limitată), D (foarte limitată), E (risc major). Categoriile D și E reprezintă analfabetism numeric funcțional, iar categoriile A, B și C reprezintă funcționalitate numerică.
Potrivit raportului, 13,17% dintre elevi se încadrează în categoria de excelență (A), iar 28,20% au un nivel bun de funcționalitate numerică (B). 35,73% dintre elevi sunt considerați analfabeți funcțional numeric (D+E), iar 15,63% dintre aceștia se află într-un risc major de analfabetism numeric.
Documentul relevă că analfabetismul numeric crește constant, de la o medie de 25% la clasele primare, la o medie de 36% la clasele gimnaziale și de 46% la clasele liceale.
Băieții prezintă, în general, un nivel mai bun de funcționalitate numerică față de fete, diferența menținându-se constantă de la un ciclu școlar la altul.
Autorii raportului au observat diferențe crescute ale analfabetismului funcțional numeric în funcție de mediul de proveniență. Elevii din mediul rural prezintă cele mai ridicate niveluri de analfabetism numeric, cu 58,16%, în timp ce elevii din urbanul mare înregistrează cele mai scăzute niveluri, de 22,23%. În ciclul primar, analfabetismul numeric este deja foarte ridicat în rural (42,86%), comparativ cu urbanul mare (15,45%). Diferențele persistă și se accentuează pe măsură ce elevii avansează în ciclurile gimnazial și liceal, cu ruralul având cea mai mare proporție, ajungând la 59,64% în gimnaziu și 72,56% în liceu. „În concluzie, mediul de proveniență influențează profund nivelul de funcționalitate numerică, cu o polarizare clară între rural și urban mare/metropolitan", se menționează în document.
Testul Național de Alfabetizare Matematică a fost creat pentru a măsura uniform nivelul de alfabetizare matematică în rândul elevilor români, asigurând profesorilor un instrument ce oferă feedback imediat, dar
și posibilitatea urmăririi progresului individual rezultat în urma intervențiilor educaționale.
În plus, testul furnizează specialiștilor în dezvoltare curriculară și politici educaționale o imagine de ansamblu asupra abilităților matematice ale tuturor elevilor din România. Fiind un instrument cu administrare digitală, acesta poate fi utilizat gratuit de către profesori, dar și de copii și părinți, pentru administrare individuală.
În dezvoltarea testului au fost definite cinci mari domenii de evaluare, care sunt comune tuturor nivelurilor școlare: algebră, statistică, geometrie, măsurare, proprietăți ale numerelor.
Cele aproape 16 000 de administrări ale testului au fost realizate în perioada octombrie - decembrie 2024, la nivel național, în baza unei eșantionări care a vizat aproape 600 de școli din întreaga țară. Distribuția dintre fete și băieți a fost echilibrată în mod deliberat, asigurând o proporție de 50% - 50%, iar distribuția demografică a acoperit toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României.
Alte articole




