Raportul dintre inteligenta umana si cea artificiala: consonanta si competitie
Data: 1-15 februarie 2025
Este un adevăr unanim recunoscut, începând cu microîntreprinderile și terminând cu firmele multinaționale, că actualele evenimente de anvergură globală prezintă cel mai mare interes pentru toate componentele vieții economico-sociale. Ecoul schimbărilor din Statele Unite ale Americii și, în strânsă legătură, cele ale Forumului Economic Mondial de la Davos (ca să dăm cele mai concludente exemple), se amplifică și se aprofundează, practic, de la o zi la alta.
- Credit foto: www.freepik.com
Apare astfel tot mai evident că o serie de tendințe, de la revenirea protecționismului până la prelungirea crizei energetice, de la schimbarea priorităților mondiale în materie de mediu până la tensiunile geopolitice influențează, direct și indirect, evoluțiile curente și de perspectivă la toate nivelurile și din toate domeniile, inclusiv din țara noastră.
Recentele manifestări publice interne, precum și sondajele de opinie, atestă un fapt demn de toată atenția, și anume conștientizarea, într-o tot mai mare măsură, a corelațiilor micro, macro, mezzo și mondoeconomice. În acest context, a fost primit cu mult interes mesajul transmis de la Davos încă din formularea temei generale a reuniunii - „Colaborarea pentru epoca inteligenței". Nu a fost și nici nu este vorba exclusiv despre impactul inteligenței artificiale (AI), în primul rând, asupra tuturor structurilor economiei, ci și despre inteligența, înainte de toate, umană, de a se găsi și aplica soluții la principalele riscuri și provocări din prezent și din viitorul previzibil.
Rezolvări inteligente se dovedesc mai ales cele care țin seama, înainte de toate, de importanța și dimensiunile actuale ale principalelor trei paliere care determină succesul fiecărei afaceri: imaginea, percepția și încrederea. Priceperea de a asigura o imagine cât mai favorabilă, utilizarea mijloacelor existente pentru asigurarea unei percepții corecte tocmai asupra respectivei imagini, precum și corolarul acestora reprezentat de un nivel adecvat de încredere reprezintă veritabile garanții ale performanței, inclusiv inginerești.
O comunicare inteligentă - care implică obligatoriu și transparența - s-a dovedit și se dovedește, prin tot mai numeroase exemple, că reprezintă una dintre condițiile esențiale nu rare ori decisive în succesul fiecărei acțiuni dezirabile.
Firește, toate acestea sunt valabile numai în măsura în care există suportul obiectiv pentru promovarea de imagini, de percepții care să fundamenteze încrederea. În absența performanțelor reale, mai devreme sau mai târziu, toate construcțiile din domeniul comunicării vor falimenta fără excepție.
Investițiile în formarea și perfecționarea profesională în spiritul cerințelor evocate sunt cele mai productive, cele mai profitabile, pe multiple planuri. Competențele digitale nu sunt opuse, ci pe deplin consonante cu demersurile individuale, de echipă și la nivelul firmelor îndreptate spre cunoașterea și aprofundarea tendințelor care se manifestă în economiile naționale, europene și mondiale. De la identificarea direcțiilor principale de evoluție în sferele tehnicii, tehnologiilor, mereu deschise spre viitor, până la fructificarea acestora printr-un management modern, performant, nu numai conjunctural, ci și de lungă durată.
Incontestabil, riscurile și provocările sunt deosebit de mari, iar subaprecierea lor ar reprezenta o eroare majoră. Dar, se cere subliniat că nu avem de-a face cu o fatalitate. Tocmai competențele la care ne-am referit „altoite" pe cutezanță, talent, determinare ajută nemijlocit la depășirea dificultăților, la transformarea incertitudinilor în certitudini. De aici, rezidă realismul exprimat de tot mai numeroși participanți la activitățile economico-sociale, inclusiv din țara noastră, care, încă de la începutul acestui an, au înregistrat rezultate deosebite, aduse operativ și argumentat la cunoștința cititorilor noștri. Cum se zice, nevoia te învață, iar învățătura este izvorul de neînlocuit în orice proces de valorificare și valorizare a inteligenței în toate domeniile de activitate.
Alte articole




