Cablul electric submarin Constanta-Pasakoy
Data: 15-28 februarie 2006
In ziua de 8 februarie a.c., la Transelectrica SA a avut loc o conferinta de presa, in prezenta dlui Dariu Mesca, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, la care dl director general Stelian Gal a prezentat Stadiul actual al proiectului cablului submarin de curent continuu Romania-Turcia.
La 21 aprilie 2004, Comisia interministeriala de cooperare Turcia-Romania in domeniul energetic a semnat un Protocol de cooperare. In iunie 2005, SA Transelectrica si compania TEISA omoloaga din Turcia au semnat un Memorandum de intelegere pentru elaborarea in colaborare a unui studiu privind oportunitatea construirii unui cablu submarin de inalta tensiune, pentru realizarea interconectarii intre sistemele energetice din Romania si Turcia. Ca urmare a fost constituita o echipa romano-turca, care lucreaza la elaborarea studiului de oportunitate si la intocmirea proiectului.
La Forumul de afaceri romano-turc din 2-3 februarie 2006, la care au participat primul-ministru al Romaniei, oameni de afaceri si reprezentanti ai companiilor energetice, s-a hotarat accelerarea promovarii proiectului de construirea cablului submarin de transport energie electrica.
Argumentele pentru construirea acestui cablu sunt urmatoarele: Romania si Turcia dezvolta relatii economice si politice importante; ambele tari sunt in curs de aderare la UE si au pe agenda lor proiecte energetice de interes bilateral si regional; Proiectul Constanta – Pasakoy ar putea atrage finantarea partiala din partea Comisiei UE; facilitarea tranzactionarii energiei intre cele doua piete; asigurarea furnizarii in cadrul ambelor sisteme energetice.
Datele tehnice de referinta ale proiectului sunt: punctul de conectare a cablului la sistemul energetic romanesc este la Constanta Nord, cel de conectare la sistemul energetic turcesc este la Pasakoy (port la Marea Neagra); tensiunea cablului propusa este de 400 kV, decizia va fi confirmata dupa intocmirea studiului de fezabilitate; capacitatea propusa este de 600 MW bidirectionala; lungimea cablului – aproximtiv 400 km; adancimea maxima 1000 m; costul total al investitiei pentru o legatura de 600 MW HVDC este estimat la 300 mil. euro, mult mai redus decat pentru construirea unei centrale alimentate cu combustibil fosil, avand o capacitate asemanatoare.
Finalizarea proiectului are termenul in luna aprilie 2006, cand va fi supus aprobarii Transelectrica si TEISA. Decizia finala privind aprobarea proiectului va fi luata in luna mai 2006. Executia proiectului se va desfasura pe perioada 2007-2009 (timp de 24 de luni).
De mentionat ca au fost realizate si date in exploatare proiecte similare, precum: Germania – Suedia, din 1994; Suedia – Polonia, din 2000; Grecia – Italia, din 2000; legaturi insulare in Orient-Filipine, din 2000. De asemenea, sunt in curs de realizare legaturile Norvegia – Olanda; Finlanda – Estonia; Viking Cable – Norvegia.
In conditiile functionarii pietei de energie si alimentarii continue a consumatorilor si pentru indeplinirea standardelor de operare UCTE, Transelectrica a initiat si este in derulare un program ambitios de retehnologizare si modernizare a statiilor electrice de transformare si interconectare.