Concurenta IT pe piata romaneasca Tehnologia WiMAX intra in Romania
Data: 15-28 februarie 2006
Piata romaneasca de tehnologia informatiei era pana nu demult dominata de telecom. In prezent, numeroase firme intra in concurenta pentru a accesa segmente de piata in acest domeniu.
In Romania, producatori din Statele Unite au reusit sa obtina certificate pentru testarea unei noi tehnologii care permite operatorilor de comunicatii mobile accesul wireless de banda larga, cu care vor depasi, prin reducerea costurilor, pe cele actuale.
In cadrul unei conferinte care a avut loc la 7 februarie a.c. la Bucuresti, organizata de FINMEDIA E-Finance, reprezentantul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), dl Florin Bejan, si reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), dl Dan Cristian Georgescu si Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), dl Catalin Marinescu, au ajuns la concluzia ca tehnologia WiMAX, care se preconiza sa intre pe piata romaneasca in 2008, ar putea sa fie utilizata in Romania incepand chiar din acest an, avand in vedere faptul ca experimentele necesare au fost realizate.
Prima demonstratie publica a tehnologiei WiMAX in Romania a avut loc pe 7 decembrie 2005, cand o masina dotata cu tehnologia respectiva a strabatut strazile Capitalei transmitand imagini dintr-o sala de conferinte situata in centrul orasului, demonstrand ca accesul la Internet prin broadband cu preturi reduse este posibil.
WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) poate fi definita ca o tehnologie pe unde bazata pe standarde industriale care furnizeaza conexiuni pe distante lungi, de mare viteza, la Internet, avand si alte utilizari in zone greu accesibile sub aspect geografic si pentru comunicatiile de tip celular. Aceasta tehnologie completeaza tehnologiile de tip DSL (Digital Subscriber Line), furnizand pe Internet informatii de mare viteza, pana in zonele cele mai departate, pentru companii si persoane fizice.
Surse din MCTI afirma ca prin utilizarea tehnologiei WiMAX, datorita costurilor reduse ale infrastructurii necesare si ariei largi de acoperire, s-ar aduce sistemului IT&C din Romania avantaje foarte mari.
Tehnologia WiMAX, prin furnizarea rapida de informatii, contribuie la dezvoltarea societatii informationale.
Colaborarea dintre Intel, Alvarion si MCTI poate ajuta in mod real la cresterea utilizarii Internetului in Romania. Potrivit unor studii de prognoza, in urmatorii patru ani tehnologia WiMAX va fi intrebuintata de peste 40 de milioane de utilizatori de pe intreg globul terestru.